Özel Haber/Gökçe ADAR

İzmir depremi sonrası evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşların oturacağı Barış, Cumhuriyet, Saraçoğlu ve Adalet Sitelerinin bulunduğu 1’inci Proje Alanı’nda daire sayıları düşürülünce 24 aile (hane) evsiz kalmıştı. Evsiz kalan depremzedelere, sitelerde bulunan zemin katlar ve yeni yapılan dükkanların verilmesi teklif edilmişti. Teklif edilen zemin katları kabul etmeyen depremzedelere, Bayraklı Adalet Mahallesi'nde bulunan trafo alanına yeni bir apartman yapılması ve her bir aileye birer daire verilmesi sözü verilmişti. Ancak evsiz kalan 24 aileye üretilen trafo formülü hayata geçmeyince, 7 aile (hane) çareyi teklif edilen daireleri kabul etmekte bulmuştu. 5 aile (hane) 2'inci Proje Alanı'ndan daire alırken, 2 aileye (hane) ise Egemen Apartmanı'ndaki dairelerden verilmişti. Böylelikle, evsiz kalan aile sayısı 24'ten 17'ye düşmüştü. 17 ailenin akıbeti henüz netleşmemişken; geçtiğimiz günlerde 3'üncü Proje Alanı'nda oturacak olan apartman yöneticileriyle, kura çekimleri hakkında toplantı yapıldı. Haziran ayında yapılması beklenen kura çekimleri öncesi, iddiaya göre yetkililer proje alanında eksik dairelerin olduğunu ifade ederek, açıkta yeni ailelerin kalacağını duyurdu.

KURA DIŞI KALACAK 

Alınan bilgiye göre; proje alanında bulunan Gül Apartmanı'nda 11, Gediz Apartmanı'nda 1, Tayanç Apartmanı'nda 8, Deniz 2 Apartmanı'nda 17, Çamlık Apartmanı'nda ise 13 daire eksik yapıldı. Deprem öncesi, alanda toplam 363 konut bulunurken, TOKİ tarafından yapılan yeni deprem konutlarının sayısı 315 oldu. Eksik kalan dairelerin sahiplerinin, de kura dışı kalacağı ifade edildi. Bu ailelerin, hangi apartman sakini olacağı ise Haziran ayında yapılacak olan kura çekimlerinde belirleneceği kaydedildi. Bir başka iddiaya göre ise; kura dışı kalanlar, kura çekiminin yapılacağı bir sonraki gün yeniden çağrılacak ve boş kalan, istenmeyen dairelerden verilmesi teklifi yapılacak veya rezerv alan önerisinde bulunulacak. Deniz Apartmanı sakini, ismini vermek istemeyen bir depremzede, “Açıkta kalacak olan ailelerin bir ferdi olarak, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Depremden sonra aldığımı psikolojik tedaviye devam ediyorum. Hala ben ve ailem kendimizi toparlayamadık. Kızım okulunda çok başarılı. Okul ikincisi. Onun eğitimini yok sayıp, başka bir şehre başka bir yere gitmem mümkün değil. Mecbur bazı şeyleri kabul etmek zorunda kalacağız ama çok kötü durumdayız. Açıkta kalacak ailelerden olacağımı duyduğum günden beri uyku uyuyamıyorum” dedi.  

'EVLERİN SAYILARI BELLİYDİ'

İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Bölgede bulunan ve deprem öncesi 120 metrekare olan apartmanları, 75 metrekare olarak inşa etmişler. Bu durum, deprem öncesi daireleri olan ailelerin boşta kalmasına neden oldu. Depremden sonra, yıkılan evlerin ailelerin sayıları belliydi. Bu sayılarda bir değişme olmamasına rağmen bizi mağdur ettiler” dedi. 1'inci Proje Alanı'ndan 17 kişinin hala açıkta kaldığını dile getiren bir başka depremzede de, “Bir sıralama yapacaklarsa, önce 1'inci Proje Alanı'nda açıkta kalan 17 depremzedenin yerleştirilmesi gerekir. Daha onlara çözüm üretilmeden, biz açıkta kalacağız. Mal varlıklarına el konulmuş gibi hissediyor insan. Yıkılan bina sayısı belli. Bu neden dikkate alınmadı. Bu evler ne mücadeler ile zorluklar ile alındı. Bu kadar insanın haklarına giriyorlar. Kurada ben çıktım diye sevinecek duruma geldik. Aklımızın almadığı şeyler yaşıyoruz” şeklinde konuştu.