Haber/ Özge GÜNERKEN

Seferihisar’da gönüllüler, bakımevindeki ve sokağa terk edilen canların yaşam koşullarının düzeltilmesi için canla başla çalışıyor. Son dönemle belediye ile olan diyalogda yaşanan sorunlar gönüllü hayvanseverleri de üzdü. İlçede yaşanan sıkıntılarla ilgili bilgi veren SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan, “Bizler uzun yıllardır Seferihisar’daki canlar için mücadele ediyor ve bunu da her zaman belediye işbirliği ile gerçekleştiriyoruz. Biliyoruz ki; hayvanların iyiliği ancak kurumların uyumlu çalışması ile sağlanabilir. Seferihisar’da Belediye Başkanımız İsmail Yetişkin ile hiçbir sıkıntımız yok. Kendisi bize her zaman olumlu yaklaşan, hayvanları da seven bir isim. Ona çok güveniyoruz. Ancak her konuda Başkanla birebir diyalog içinde olabilme şansımız yok. Bizim isteğimiz gönüllü-belediye işbirliğinin daha sağlam temellere dayanması ve sorunların çözümü için birlikte çalışabilmek. İşleyişin düzgün devam edebilmesi için STK’lar olarak biz denetleme görevimizi yerine getirebilmeliyiz ki, sorunlar çözülebilsin. Maalesef şu anda bunu yeterince gerçekleştiremiyoruz. Sorunları tespit edip, sorular sorduğumuzda olumsuz tepkiler alabiliyoruz ve bu, hiçbir karşılık beklemeden gece gündüz, yaz kış çalışan bizleri üzüyor. Normal şartlarda bakımevinin temizliğinden sahiplendirmeye kadar birçok işi gönüllü yapan hayvanseverlerin desteklenmesi, şevklendirilmesi gerekirken, bizde tam tersi olabiliyor” dedi.

Kısırdöngü yaşanıyor

Her yaz sonu sokağa terk edilen cins hayvanlarla birlikte popülasyonun, bakımevi nüfusunun, hastalıkların, yaralanma vakalarının yeniden arttığını bildiren Özkan, şöyle devam etti: “Seferihisar ilçemizde maalesef ki, her yaz sezon bittiğinde kışlık evlerine götürülemeyerek sokaklara terk edilen cins hayvanların sokaklardaki halleri önce şaşkınlık, sonra çaresizlik ve perişanlıktır. Sokaktaki hayvanlar aç kalırlar, saldırılar sonucunda yaralanırlar. Çiftleşmelerle üreyerek geometrik olarak yeniden çoğalırlar. Sonları Sokak Hayvanları Bakımevleridir. Bizler iki canı sahiplendirsek yerine bir bakıyoruz 5 can daha terk edilmiş ve barınağa düşmüş. Öte yandan Sokak Hayvanları Bakımevleri, hasta, engelli ve sokaktaki yaşam koşullarına ayak uyduramayacak kadar aciz kalmış hayvanların temel ihtiyaçlarının karşılanması gereken yerlerdir. Sokaktaki hayvanların toplanıp getirilip bırakıldığı bir yer olmamalıdır. Tedavisi, kısırlaştırması, bakımı yapılan sağlıklı hayvanların alındıkları yerlere geri bırakılması çok önemli. Çünkü bakımevinde tutulan sağlıklı hayvanlar hastalık kapıp yaşamlarını yitirebiliyor.”

Belediye önünde toplanacaklar

“Yerel yönetim ve sivil toplum birlikte olursa demokrasi işler” diyen hayvanseverler, sorunların çözümü için bugün saat 15.00’de Seferihisar Belediye Başkanlığı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecek. SEHAYDER Başkanı Özkan, “Biz hayvanseverler olarak yaşadığımız sorunlar karşısında kamuoyu yaratmak dışında başvurabileceğimiz bir yolumuz yok. Bu nedenle de sorunları gündeme getirmek ve yapıcı eylemlerle çözüm bulabilmek adına bugün bir basın açıklaması yapacağız. Açıklamada gündemimiz ise şöyle olacak:

Can dostlarımızın bakımevinde esaret altında olmalarına izin vermeyeceğiz. Bakımevinde yeterince veteriner hekim olmasını istiyoruz. Bakımevi personelinin çalışma şartlarının iyileştirilmesini talep ediyoruz. Ve ayrıca burası barınak değil, geçici bakımevidir, küpeli ve tedavisi biten hayvanlar alındıkları yere bırakılmalıdır. Son olarak da, kısırlaştırılma en önemli önceliğimiz olmalıdır!”