Haber/  Didar DEMİRCİ

Koronavirüs pandemisinin başlamasıyla bir çok şey de zorunlu olarak hayatımıza girdi. Pandemiden korunmanın önceliklerinden biri de maske takmak oldu. Pandeminin başında bulamadığımız, bulsak da pahalıya satın aldığımız maskeler bir süre sonra devlet eliyle ücretsiz dağıtıldı. Ancak uygulama başarılı olmadı. Bunun üzerine piyasada fiyat sınırlamasına gidildi. Maskeler için 1 liralık üst sınır fiyatı belirlendi. Ancak vatandaşa göre bu rakam oldukça pahalı. Asgari ücretle geçimini sağlayan 4 kişilik bir ailenin günde 3 kez maske değiştirmesiyle ayda 360 lira maske gideri oluşuyor. Güncel fiyatıyla 2 bin 825 lira 95 kuruş olan asgari ücretin 360 lirası aylık maskeye gidiyor. Enflasyonun yanı sıra kira, elektrik su gibi faturaların da yük olduğu şu günlerde vatandaş maske fiyatlarının düşüp düşmeyeceği merak ediliyor.

KDV Yüzde 1’e insin

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Maskenin koruyucu olması için 3 kat olması, arada filtre olması, teli olması, ağzı ve burnu kapatacak büyüklükte olması, kulakları rahatsız etmemesi vesaire gerekiyor. Bunlara uygun maskelere baktığımızda da 50-60 kuruşun altında olanını da göremeyiz. Ama daha ucuza satılanlar var mı? Var! Ben bakıyorum 15- 20 kuruşa maske satılıyor. Fakat ona maske denilebilir mi? Ne kadar korur? Çok ince tek kat. Vatandaşı da o konularda aldatmamak lazım. Yani 50 kuruşa maske aldığını zannederek ama hiçbir koruyuculuğu olmayan maskeyi taktırmakta doğru değil. Pandeminin ne kadar süreceğini bilemem ancak bizlerin uzun bir süre maske kullanacağı kesin. Maskeyi kullanırken de doğru koşullarda kullanmamız lazım. Bunlardan en önemlisi ise maskenin kaliteli olması ve belirli aralıklarla yenilenmesi, aynı maskenin uzun süre kullanılmaması, belli ortamlarda uzun süre kullanılmaması ya da ıslandıktan sonra kullanılmaması gibi kriterler var” diye konuştu.

Sayılkan, maske fiyatlarını belirleyenin eczaneler olmadığını, bu nedenle de fiyatlar konusunda yapılacak bir değişiklikte eczanelerin seve seve uygun fiyattan satışa sunacağını ifade ederek, “Üretici firmalara KDV yüzde 1’e düşürülse, maske biraz daha uygun fiyata satılabilir. Ama 50 kuruşun çok altına düşmez” ifadelerini kullandı.

İhracatın önü açılmalı

Öte yandan maskenin üreticiye bakan kısmında ise bambaşka sorunlar yaşanıyor. Moda Tekstil Konfeksiyoncular Sitesi (MTK) Yönetim Kurulu Üyesi Jak Eskinazi, maske fiyatlarının 1 lirada tutunamadığını sürekli düştüğünü belirterek, “Pandemiyle birlikte maske üretimi tavan yaptı. Çok sayıda kişi maske üretti. İç pazar şişti, ihracat kapılarının açılması lazım. Üretici büyük sorun yaşıyor. Fabrikalarını kapatanlar var. Üst sınırın artık kıymeti kalmadı. Maske fiyatının üst sınırını 60 kuruşa çekseler dahi olur” dedi.