Haber/ Gökçe ADAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Foça'nın kırsalı olan Bağarası Mahallesi'nin yerleşime yeni açılan kesimindeki yol yapım işi, bir süre önce ihaleyle taşeron firmaya verilmişti. Firma, zeytincilik, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdüğü bu bölgede yol dolgu çalışması başlatmıştı. Yapımda kullanılmak üzere yola kanserojen bir madde olan cürufun boşaltıldığını fark eden çevre sakinleri ve aralarında Foça Kent Konseyi Çevre Meclisi, Foça Çevre Platformu (FOÇEP), Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) ile Yenifoça Forum Platformu çalışmalara tepki göstermişti. Bir kilometreye yakın bir bölümünün dolgusu yapılan, kalan kısmına ise cüruf dökülmüş olan yolda, çevrecilerin ve yöre halkının itirazları üzerine çalışmalar durdurulmuştu. Buna rağmen çevreciler ve bölge halkı şikayetlerinin devam ettiğini söyledi.

Tehlike yollarla sınırlı değil

EGEÇEP'in bileşeni olan Yenifoça Forum Sözcüsü Fırat Korkmaz, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşmek istediklerini ancak kendisinin yoğunluğu sebebiyle belediyeden bir başka yetkiliyle görüştüklerini ifade ederek, sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Foça yollarına cüruf dökümünü durdurduğunu belirtti. Önümüzdeki günlerde, konuya dair imza kampanyası da başlatacaklarını dile getiren Korkmaz, “Yollarda cüruf kullanımının durdurulmasıyla konu bitmiyor. Biz, cüruf alanının kapatılması için imza kampanyası başlatacağız. İzmir Barosu'ndan, Tabip Odası'ndan ve diğer çevre bileşenlerinden imzacı olmalarını isteyeceğiz” dedi.

Bölgede su havzası mevcut

Bölgenin su havzası olduğunu hatırlatan Korkmaz, şöyle devam etti: “Orası cüruf alanı olarak kullanılıyor, fabrikalar cüruflerini döküyor. Ancak sadece fabrikalar değil onun dışında her türlü atık atılıyor. Bölgede biyokütle santrali yapmak istiyorlar. Naylondan her türlü plastik atığa kadar her şey mevcut. Cüruf alanı deniliyor ama aslında orası bir çöplük haline geldi. O yüzden sık sık yangın çıkıyor. Sıkıntımız çok büyük aslında. En büyük zararı da Ilıpınar köyünün su havzasının olduğu bölge görüyor. Atılan cüruflar ağır metal içeriyor. Sadece cüruf olarak bakıyoruz ama içeriğinde termik santralin külü de var. Ondan gelen zehirler de var. TÜBİTAK atılan zehirler ile ilgili bir rapor hazırlamıştı ve atıkların tehlikeli atık statüsünde olduğunu bilirkişiye bildirmişti. Ancak, mahkeme atıkların tehlikeli atık statüsünde olmadığı kararına varmıştı.” Gökçe ADAR

Tabaklı: Gözle görünür zararı yok

Bölgedeki vatandaşların şikayetlerini de dile getiren Korkmaz, “Köylülerin şikayetleri bitmedi. Zeytinliklerin git gide kötüleştiğini söylüyorlar. İstedikleri ürünleri alamadıklarını ifade ediyorlar. Köyde bir çoban, cüruf dökümü sonrası hamile koyunlarının normal doğum yapamadığını ifade etti. Köylüler sıkıntı yaşıyor” dedi. Ilıpınar Köyü Muhtarı Selçuk Tabaklı ise, bölgede gözle görünür bir zararın olmadığını ifade ederek, “Gözle görünür bir zarar görmüyoruz. Herhangi bir koku, havada bir değişiklik olmuyor. Sadece zeytin toplayan köylüler, cüruf dökümü sonrası toplanan zeytinlerinin üzerinde siyahlık olduğunu dile getiriyorlar” diye konuştu.