Haber/ Gökçe ADAR

Moderatörlüğünü Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Av. Aydan Ersezen'in yaptığı 'Koruyucu Olma Yolunda Bizi Neler Bekler?' panelinde, koruyucu aile olmanın önemi ve koruyucu aileye teslim edilen çocukların yetişmesinde izlenecek yollar konuşuldu. Panele konuşmacı olarak Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Koruyucu Aile Şube Müdürü Hasan Özdemir Kadınsal Hareketler Bunlar Kurucu Başkanı Filiz Akın katıldı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Koruyucu Aile Şube Müdürü Hasan Özdemir, koruyucu aileliğin ne demek olduğunu anlatarak, “Koruyucu aile, çeşitli sebeplerden dolayı kendi öz ailesi yanında bakımları sağlanamayan çocukların eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan bir aile türüdür. Koruyucu aile; geçici bir modeldir. Yaklaşık son 15 yıldır şiddet, taciz, tecavüz gibi istirmara uğrayan çocukları, bize yapılan müracatlarla ailelerle iletişimlerini sağlıyoruz” dedi.

Devlet destek veriyor

Koruyucu aileliğin, evlat edinmekle aynı olmadığını dile getiren Özdemir, koruyucu aile ile yaşayan çocukların kendi öz aileleriyle görüşebileceğini ifade etti. Özdemir, “Amacımız, kötü olaylar geçirmiş olan çocuğun aile kurumundan bağlantısını koparmamak. Çocukların öz aileleri ile üç ayda bir veya iki ayda bir görüşme sağlanıyor. Burada amaç, çocuğun sağlıklı gelişimi sağlamak” diye konuştu. Koruyucu ailelere çocuğun bakımı için belirli bir ücretin ödendiğini söyleyen Özdemir, şöyle devam etti: “Verdiğimiz ailenin parası bizi çok fazla ilgilendirmiyor. Bizim için en önemli şey; ailenin sağlıklı olması ve eşler arasında sağlıklı iletişim kuruluyor olması. Devlet zaten, bu ailelere düzenli olarak çocukların bakımının karşılanması için ücret ödüyor. Çünkü, istismar edilen veya tecavüz edilen bir çocuğun tramvası, sağlıklı aile iletişimiyle geçebilir. Hatta ve hatta, koruyucu ailede, abla ve ağabey profili varsa bu süreç daha da çok iyi gelişir.”

İş imkanı sağlanıyor

Koruyucu ailelerde bir kişinin çalışmaması durumunun daha iyi olacağını ve bu çalışmayan bireyin sigortasının devlet tarafından karşılanacağını söyleyen Özdemir, ailelerin evlerine çeşitli ziyaretler düzenleyerek, aileleri ve çocukları kontrol ettiklerini de dile getirdi. 25 yaşına kadar tüm ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını, üniversite sonrası da kamu kurumlarında iş imkanı verildiğini belirten Özdemir, şu ifadeleri kullandı: “700 TL ile 2 bin TL arasında masraflarını karşılıyoruz. Hatta diyoruz ki, evde çalışmayan biri olsun. İsteğe bağlı sigorta biriminizi de biz yatıralım. Bu demek oluyor ki; koruyucu aile olan biri emekli olabilir. Çocuğun etütü, kursu, okul servisinin faturalarını direkt karşılıyoruz. 25 yaşına kadar bu yardımları alıyorlar. Ondan sonrasında kamuda işe yerleştiriliyorlar.”

Kadınsal Hareketler Bunlar Kurucu Başkanı Filiz Akın ise, çocukların yetişmesinde kadının rolünün öneminden ve toplumsal cinsiyet eşitliğinden bahsetti.