Haber / Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU

30 Ekim 2020 tarihindeki depremin ardından dayanaksız olduğu gerekçesiyle yıkılan Buca Cezaevi'yle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi alanın yeşil alan ve otopark olarak planlanması için çalışma başlatacağını duyurmuş ve meclis gündemine getirilen öneri İmar Komisyonu'nda görüşülmesi kararlaştırılmıştı. Konu AKP ve CHP arasında tartışma yaratmış, kentin gündemine oturmuştu. AKP İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, cezaevi için alınan AVM alanı kararının dönemin CHP'li Büyükşehir Belediyesi ile Buca Belediyesi tarafından hazırlandığını, AVM alanı ibaresinin plandan kaldırıldığını, alanın rezerv alan ilan edildiğini ve bu karar sebebiyle planlamanın yasal olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılabileceğini belirtmişti. Bakanlığın, Buca Cezaevi planı askıya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP'li İzmir Milletvekilleri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü'ne giderek itiraz dilekçesi verdi.

'BETONLAŞTIRACAK BİR PLAN'

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri; Ednan Arslan, Atila Sertel, Özcan Purçu, Sevda Erdan Kılıç, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, il yöneticileri, ilçe başkanları ve meclis üyeleri dilekçeleri tek tek imzaladı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “İzmir Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte Buca Cezaevi'ne karşı çıkmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçelerimizi verdik. Askı süresi yarın sona eriyor. Yarın mesai bitimine kadar, yeşile duyarlı olan tüm hemşehrilerimiz itirazlarını yapabilirler. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü Buca Cezaevi'ni betonlaştıracak bir plan hazırladı. İzmir'in yeşil alanlara ihtiyacı var. İnsanların, eşleriyle çocuklarıyla vakit geçirebilecek, nefes alabilecekleri bir alana ihtiyaçları var. İzmir Büyükşehir Belediyesi, buranın yeşil alan olmasıyla ilgili bir plan yaptı. Bu planın yeşil alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile yarı yarıya düşürülürken, betonlaşma iki kat artırıldı” diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in açıklamasını da hatırlatan Yücel, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de bir açıklaması oldu. Tunç başkanımızın da dediği gibi yerel yönetimler olarak bu rant planının karşısında olacağız” dedi.

PLANLAMA NE İÇERİYOR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yeni planlamasında ise 42 bin 336 metrekarelik ticaret ve konut alanı, 7 bin 819 metrekarelik ilkokul alanı, 2 bin 607 metrekarelik belediye hizmet alanı, 13 bin 496 bin metrekarelik yol ve otopark alanı, 20 bin 500 metrekarelik açık ve yeşil alan belirlendi. Ticaret ve konut alanı için 1.65 emsal, okul ve belediye hizmet alanı için 1 emsal, yeşil alan için 0,05 emsal yapılaşma hakkı tanındı. Bakanlığın planları askıdayken İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin alana dair hazırlattığı planlar Büyükşehir Meclisi’ne gelmiş, tartışmalar eşliğinde oy çokluğu ile meclisten geçmişti. Büyükşehir'in 1/5000 ölçekli planlarında parseller ‘Rekreasyon Alanı ve Genel Otopark Alanı’ ilan edilmişti.