Haber/ Didar DEMİRCİ

Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelgeyle, sağlık çalışanlarının belirli gerekçeler haricinde izin kullanmasının ve emekli olmasının hiçbir şekilde kabul edilmeyeceğini, aynı şekilde istifa taleplerinin de kabul edilmeyeceğini duyurdu. Söz konusu genelge aylardır tükenme noktasına geldiklerini bağıran sağlık çalışanlarını isyan ettirdi. Sağlıkçılar, korona virüsle mücadeleleri için destek ve motivasyon beklerken ceza gibi bir genelgeyle karşılaştıklarını belirttti.

Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde gece gündüz demeden, büyük bir özveriyle çalıştığının altını çizen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, “Sağlık çalışanları olarak bu genelgeye tepkiliyiz. Çünkü tükendik! İzne, tatile ihtiyacımız var. Pandemi nedeniyle artan iş yükünü var olan personeli daha çok çalıştırarak çözüme kavuşturamazsınız. Onun yerine personel alımı yapılmalı. İzinsiz, 7/ 24 çalışmak, dinlenememek mesleğimizden soğumamıza neden oluyor” dedi.

Sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde alınan kararların hiç birinde yer almadığını, kendileri hakkında verilen kararlarda söz sahibi olmadıklarını dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, “Sağlık çalışanlarını daha çok çalıştırarak bir başarı öyküsü yaratmaya çalışıyorlar. Daha çok çalışmalarını sağlayacak bir takım genelgelerin olması, izinlerin ellerinden alınması kabul edilemez. Sağlık çalışanlarını koruyamazsak toplumu koruyamayız” diye konuştu.

Yüz üstü bırakıldık

Demokratik Sağlık Sen İzmir Şubesi Başkanı Sertan Yeşilyurt, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarını bir kez daha yüz üstü bıraktığını ifade ederek, “Tüm pandemi döneminin faturası sağlık çalışanlarına kesilmiştir. Sağlık çalışanları bırakın tatil yapmayı, evlerine bile zor giderken ellerinden yıllık izin hakları alınmıştır. Yıllardır çalışıp emekli olmayı hayal eden meslektaşlarımızın emeklilik hakkı elinden alınmıştır. Zaten fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarının ellerinde olan haklarını alarak onların morallerini bozmaya kimsenin hakkı yoktur. Salgının hızlı yayılmasını engellenmesi için ilk başta alınan tedbirler yeniden uygulanmaya başlanmalı. Fedakarlık yapılacaksa, önlemler artırılacak ise bunlar ülke genelini kapsayan yasak ve önlemler olmalı. Hani alkışlıyordunuz?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Perdoneli motive edin

Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol ise şu ifadeleri kullandı: “Kamu kurumlarında çalışan tüm memurlarımızın esnek mesai çalıştığı salgın döneminde, Kovid-19'la mücadelenin kahramanları olan sağlık çalışanların esnek mesai yapamaması, izin kullanamaması, emekli olamaması son günlerde hasta sayılarının artışı yönüyle, olayın vehameti açısından oldukça önemlidir. Eğer sağlık çalışanlarımızın izinleri durduruluyorsa, emeklilikleri bekletiliyorsa lütfen personeli motive etmek için çaba harcayın. Mesela kullandırılmayan yıllık izin karşılığında ücretini ödeyin. Her fırsatta söz verdiğiniz 3600 ek gösterge sorununu çözün. Esnek mesai uygulayarak personelin dinlenmesini sağlayınız. Yarın geç olmadan lütfen sağlık çalışanlarımızın sesini duyun.” 

Hata yapma riski artacak

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha, “Biz zaten işimizin bilincindeyiz. Yedi aydır salgınla mücadele ediyoruz. Görevimizin başındayken hata yapma riskimiz izin kullanmadığımız, dinlenemediğimiz için artacak. Çalışma hayatında ücretli izin bir haktır. Biz aile hekimleri olarak bu haktan mahrum bırakılıyoruz” dedi.