Haber / Gökçe ADAR

Karaburun'a bağlı Küçükbahçe Mahallesi sınırlarında bulunan 358 dönümlük alan üzerindeki İris Gölü'nün, 1978 yılında yapılan kadastral parselasyon çalışmalarının ardından özel mülkiyete geçişi sağlandı. Önemli sulak alan olan, nesli tükenme tehlikesi altındaki bahçe çintesi, çayır incir kuşu, tepeli toygar, tepeli pelikan, tepeli karabatak, karabaş martı, küçük kerkenez, bıyıklı doğan gibi kuş türlerinin üreme sahası olan İris Gölü'ne 2019 yılı Aralık ayında kanallar açıldı. Birinci derecede SİT olan gölde açılan kanallar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla 2020 yılında Karaburun Belediyesi'nce alana getirilen kepçe ile kapatıldı. Bölgenin Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmesi sonrası, kendi haline bırakılan göl, canlanmaya başladı. Karardan sonra yasaklanan avcılık sayesinde bölgedeki kuş popülasyonunda da artış yaşandı.

ÜREMEYE BAŞLADILAR

Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Aykut Uçar, bölgede birçok kuş çeşidinin arttığını ifade ederek, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, göldeki su tahliyesinin yapılması açılan kanalları kapatma kararı aldı. İl bazında da İris Gölü Komisyonu kuruldu. Bu komisyon üyeleri de gölde çalışma yaptı. Yıllar sonra ilk defa İris Gölü devlet kaynaklarında bir göl olarak varlığını kanıtlamış oldu. Korunan bir alana dönüştü, yönetmeliğe göre de av yasaklandı. Bu yasaklanmamın avantajını kuş çeşitliliğin artmasıyla gördük. Gril balıkçılar, ak balıkçılar, sakar mekeler, saz delicesi, ördek türleri, ötleğenler, florya, gök kuzgun gibi kuşların yeniden bölgede ürediğini gördük. Bu durum çok sevindirici” diye konuştu.

SORUŞTURMA AÇILDI

Bölge halkının iddiasına göre, özel mülkiyete geçirildikten sonra gölün tabanına açılan kanallar aracılığıyla İris'in suyu boşaltılarak, kurutulmaya çalışıldı. 2019 yılında ise gölün arazi kazanılması için kurutulması amacıyla alana tekrar vinçlerin girmesiyle, Karaburun Kent Konseyi üyeleri ve bölgedeki çevreciler durumu Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'ne iletti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Bölge Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı kararı ile bölgeyi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKA) ilan etmesi sonrasında bölgede açılan kanalların kapatılmasını ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulması kararlaştırıldı.

Çok mutluyuz

Küçükbahçe Mahalle muhtarı Ahmet Akgüloğlu, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Göl, kurutulmaya bırakılmıştı ancak bölgemizdeki çevreciler sayesinde, bölgede hem avcılık yasaklandı hem de kurutulması için açılan kanallar kapatılarak, eski canlılığına kavuşmaya başladı. Burası, kuşların barınma yuvasıydı. Bölgenin eski haline dönmesi edecek olması bizi çok mutlu etti.”