Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen Çeşme Projesi’ne tepkiler sürüyor.

Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve çevre platformlarının açtığı davalar doğrultusunda yapılan bilirkişi incelemesinde kamu yararına uygun olmadığı açıklanan proje için Alaçatı Sulak Alanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Çeşme Çevre Platformu ve demokratik kitle örgütlerinin destek verdiği açıklamaya, CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Tacettin Bayır, Kamil Okyay Sındır ve Ednan Arslan da katıldı.

Yerel yönetimlere çağrıda bulunan TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, “2,5 yıldır hala net bir şey söylenemeyen, Bakanın bile net bir şey söyleyemediği ucube bir proje için biz birçok çalışma yaptık. Burayı talan etmek isteyen hırsızların elinde ise ellerinde sadece bir kararnameleri var. Biz raporlarımızla ve alanlarda onlara hukuki yollardan direniyoruz. Mahkemenin artık yürütmeyi durdurma kararı vermesi gerekiyor ama hala vermedi. Bilirkişi raporu ve birçok kamu kurumu rant ve talan projesi olduğunu söyledi ama değişen bir şey yok. İzmir'in yerel yöneticilerinin kendi parti programlarına uygun şekilde davranmalarını bekliyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi, Urla Belediyesi ve Karaburun Belediyesi’ne sesleniyoruz. Hep birlikte omuz omuza, hırsızlara, katillere, rant politikalarını karşı, Çeşme'nin bir karış toprağını bile vermeyeceğimizi tekrar ilan ediyoruz" dedi.

Yüzlerce yaşam savunucusunun katıldığı eylemde, Projenin rant ve talan projesi olduğunun altını çizen Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, “Şu anda ayağımızı bastığımız toprak belki son gördüğümüz yer olacak. Burası Türkiye’nin en bakir kalmış yerlerinden birisi… Çeşme Projesi yürüyerek buraya doğru geliyor ve buradaki kuşlara yer kalmıyor. Milyonlarca yıldır burada yaşayan kuşlar burayı terk etmek zorunda" diye konuştu.

Ortak açıklamayı okuyan İzmir Barosu'ndan Sinan Balcılar, şunları söyledi: “Proje allanıp pullandı ve makyajlar yapıldı. Yapılacak olan da bellidir, Ege’yi de ülkemizi de yaşatmak için, Çeşme Projesi derhal iptal edilmelidir. Çeşme Yarımadası’ndaki ekolojik yıkım geri dönülemez bir noktaya ulaşmadan, bu yıkımın acilen durdurulması konusunda yetkili kurum/ kuruluşları sorumlu davranmaya, bu talan projesinden vazgeçmeye çağırıyoruz. Yaşam destek sistemi olarak görülmesi gereken bu alanlara sahip çıkmak, iyileştirmek ve korumak yerine tüm bu ekosistemlerin sağlığını geri döndürülemeyecek şekilde bozabilecek mega proje istemiyoruz. Aksi takdirde, bu kararların altında imzası bulunanlar, gelecekte yaşanacak olası kuraklık, trafik ve koku sorunlarında, 'doğal afeti' gerekçe gösteremezler."