Haber / Gökçe Adar

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İzmir Çeşme'de, hayata geçirmeyi planladığı Çeşme Turizm Projesi, bölgenin yapılaşmaya açılacağı ve doğa tahribatına neden olacağı gerekçesiyle, tartışmalara neden olmuştu. Projenin turizm değil, talan projesi olduğunu savunan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP ve yurttaşların açtığı davayla yargıya taşımış, odalar ve vatandaşlar proje için yürütmeyi durdurma talebinde bulunmuştu. Geçtiğimiz Mart ayında da, Danıştay 6. Dairesi'nce atanan bilirkişi heyeti bölgeye giderek, inceleme yapmış projenin 'kamu yararına uygun olmadığı' görüşüne varılmıştı. 108 sayfalık bilirkişi raporunun kamuoyu ile paylaşılmasının ardından, Danıştay 6. Dairesi projeyle ilgili bulunulan yürütmeyi durdurma talebi hakkındaki kararını verdi. Verilen karara göre; Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Projeye karşı çıkan çevreye duyarlı kişi ve platform temsilcileri ise kararı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşıyarak, sonuca itiraz etti.

'TUHAF KARŞILADIK'

Kararın şaşırtıcı olduğunu ifade eden Avukat Şehrazat Mercan, “Yürütmeyi durdurma (YD) talebimiz reddedilmiş oldu. YD, idari işlemin uygulaması ve ona bağlı işlemlere devam edilmesi halinde, telafisi güç zararın oluşacağı görülüyorsa ve bu işlem açıkça hukuka aykırı ise yürütmenin durdurulması kararı verilir. Ancak 27 Ekim'de yapılan bilirkişi keşfinden sonra verilen 180 sayfalık bilirkişi raporundaki en açık şey şuydu: Bu alınan kararda, kamu yararı yoktu. Proje, ekolojiye, bilime, doğaya göre yanlış olduğu ifade edildi. Dairenin, yürütmeyi durdurulması kararını reddetmesini açıkçası çok tuhaf karşıladık. Şaşırdık. Biz bu ülkede hukukun olmasını istiyoruz. Yürütmeyi durdurulması kararı verilmeliydi” Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu'ndan umutlu olduklarını ifade eden Mercan, projenin kaderini belirleyecek kritik kararı dört gözle beklediklerini söyledi. Mercan, şöyle konuştu: “İdari Davalar Genel Kurulu’na itirazımızı yaptık. Her daireden kurula katılan 17 danıştay üyesinin oy kullanmasıyla yürütmenin durdurulması kararı verilebilir. Bu kararın verilebileceğinden umutluyuz. Danıştay 6'ıncı red kararı kaldırıp, ben yürütmenin durdurulmasını durduruluyorum diyebilir. Bunun benzerini Zeytin Yönetmeliği için açtığımız davada yaşadık. Açıkcası İdari Davalar Genel Kurulu'ndan umutluyum. Çok uzun gerekçeleri olan güzel bir yürütmeyi durdurma kararı vereceklerini inanıyorum, bekliyorum.

'KARAR SÜPRİZ OLMADI'

TBMM Çevre Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan da, projeye karşı itirazlarından vazgeçmeyeceklerini vurguladı. CHP'li Bakan, şunları söyledi: “Çeşme’yi tarihsel ve kültürel kimliğinden koparan, yarımadanın biyolojik çeşitliliğini gözetmeyen; korunması gereken su kaynaklarını, tarım alanlarını, orman alanlarını, doğal sit alanlarını doğrudan yok edecek, bir rant projesi bu. Bir nevi ‘yeni nesil emlak ve yapılaşma’ projesi. Çeşme’yi İzmir’den tamamen koparıp orada zenginlere yeni bir kent kurmak istiyorlar. En başından beri bu projenin tam karşısında durdum, durmaya da devam edeceğim. Bu projenin yanında olmak, destek vermek demek doğaya, İzmir’e düşman olmak demektir. Bunu hiçkimse unutmasın. Danıştay’ın, bilirkişi raporuna rağmen yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi, hiçbirimiz için sürpriz değil. Onlar için de sürpriz olmasın; bu projeyi yaptırmayacağız. Siyasallaşan yargının bu tip bir karar alabileceğini öngörüyorduk. Bizim duruşumuz, mücadelemiz devam edecek.” Gökçe ADAR

'Dava bitmedi devam edeceğiz'

Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Dr. Ahmet Güler, sürecin henüz bitmediğini hatırlatarak, “Çeşme Projesi davasında Danıştay 6. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma taleplerini reddetti. Yani dava bitmiş değil. Dava dosyası ise Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşındı. Karar kabul edilemez. Yargı siyasal iktidardan korkuyor ve topu bir üst mahkemeye atıyor. Ankara'da ki yargıçların yürütmenin durdurulması kararı verileceğine inanıyoruz. Davayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.