Haber / Gökçe ADAR

Yarımada Talanını Durdur Platformu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından merkezi Çeşme olmak üzere İzmir yarımada bölgesinde hayata geçirilmesi planlanan ve uzun süredir tartışma konusu olan Çeşme Projesi’ne ilişkin bir basın açıklaması yaptı.  Açıklamada, İzmir’in Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve çevre örgütlerinin Çeşme Turizm Projesini durdurmak için açtığı davalara yönelik 27 Ekim’de Çeşme’de yapılacak bilirkişi incelemesi için yerel yönetimler ile İzmir halkına çağrı yapıldı. Basın açıklamasını okuyan Dr. Ahmet Soysal, “İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak bilinen ve ayrıntıları kamuoyundan sır gibi saklanan ‘Çeşme Turizm Projesi‘ne ilişkin meslek ve çevre örgütleriyle, İzmir ve Çeşmelilerin açtığı davalara ilişkin Danıştay tarafından atanan bilirkişiler Çeşme’ye keşfe gelecek. Yarımada’da ‘İzmir Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarını genişleten kararın yerinde incelemesini yapılacak. Çeşme Turizm Projesi’ne ait detaylar kamuoyu tarafından tam olarak bilinmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı proje ile ilgili ayrıntıları kısmen işadamları ve yerel yönetimlerle paylaşıyor. Bu toplantılardan kamuoyuna yansıyan bilgilere göre turizm geliştirme bölgesi olarak belirlenen 166,2 milyon m2’lik, yüzde 98’i kamuya ait bu alan çok sayıda parsele bölünerek; turizm yatırımcılarına verilecek. Böylece kamu malı olan, dönümlerce arazi sermayeye aktarılmış olacak” diye konuştu.

Oran’a ‘vatan haini’ göndermesi

TMMOB İzmir İKK Sekreteri Aykut Akdemir, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’ın ‘Çeşme Projesi’ne karşı çıkan vatan hainidir’ sözlerine gönderme yaparak, “Her türlü talan ve hırsızlığa karşı mücadele etmek için omuz omuzayız. 27 Ekim’de yapılacak olan inceleme için teknik çalışma yapılıyor, bir taraftan da kitleselleşmesi gerekiyor. Çağrı bu alamda çok önemli.  Kent konseylerini davet edeceğiz. Karaburun, Çeşme, Seferihisar kent konseylerini çağrı yapıyoruz. Belediyelere çağrı yapıyoruz. Direnenlerin yanında olanları da orada olmasını istiyoruz. Çeşme, Urla, Seferihisar, Karaburun ve İzmir Büyükşehir Belediyesini orada görmek istiyoruz. Siyasi partilerin de orada olmasını istiyoruz. Birilerine göre biz vatan hainiz. Biz vatan hainliği yapmaya devam ediyoruz. Onlar bizi hala vatan haini görüyorlarsa gelmesinler” dedi.

'Belediyeler bize anlatsın'

Avukat Murat Fatih Ülkü ise, projenin iktidarın projesi olduğunu ifade ederek, “Çeşme Turizm Projesi, iktidarın projesi. Çeşme Belediyesi yanında, İzmir Büyükşehir Belediyesi mahcup bir şekilde yanında. 30 yıl önce İzmir köy deniliyordu. Keşke İzmir köy kalsaydı. İzmir kent merkezini kaybettik, yarımadayı da kaybettik. Belki yarımadayı biraz kurtarabilir miyiz amacındayız. Belediye bunu duymak zorunda. Kanal İstanbul’a neden karşılar İstanbul bu yükü kaldırmaz. Çeşme ve İzmir Büyükşehir Belediyesi neden bu projenin yanında bize anlatsın. Proje belli değil, belli olmayan bir şeyi yanında olunur mu? Doğayı kaybedeceğiz” şeklinde konuştu.