İzmir Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) gibi kuruluşların ve çevrecilerin "Çeşme Turizmini Koruma ve Geliştirme Kararının iptali" için açtığı davada Danıştay 6. Dairesi keşif kararı verdi.

122 bin hektarlık alanı kapsayan ve %98.2 i kamuya ait olan alan için, bir heyetin 21 Ekim günü saat 11.00'de Çeşme Adliyesi'nden çıkarak bölgede keşif yapacağı öğrenildi. Bilirkişi heyetinin bu mesainin ardından hazırlayacağı rapor dava sürecinde kritik önem taşıdığının altını çizen ve konuya ilişkin, Gazete 9 Eylül'e konuşan Avukat Şehrazat Mercan, “Keşfin Çeşme ve Yarımada halkının lehine sonuçlanmasını diliyoruz. Davayı açan kişi ve kurumlar olarak konuyla ilişkin teknik bir çalışma yaparak halkımıza duyuracağız.” dedi.

Ne olmuştu?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Çeşme Projesi’nin çalışmaları sürerken Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un defalarca İzmir’e gelerek yerinde anlattığı projenin uygulama sahasına yönelik itirazlar mahkemeye taşınmıştı. Urla ve Çeşme ilçelerini kapsayan geniş alanda yapılması planlanan projede hazine mülkiyetlerinin bölünerek ihaleye çıkartılması düşünülüyordu. İçinde geniş oteller, golf sahaları, konut ve barınma alanlarının da olduğu dev planlama sahasına odalar ve çevre dernekleri itiraz etmiş.  Projeye yapılan itirazlar doğrultusunda golf sahaları ve inşaatlaşma oranının azaltıldığı bir taslak çalışma hazırlandığı, yeni çalışmanın Bakan Nuri Ersoy tarafından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teslim edildiği iddia edilmişti.