Özel haber/Gökçe ADAR
İzmir'in gözde turistlik bölgesi Çeşme'de pahalılığın artması nedeniyle, ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar Urla Yarımadası'nı işgal etti. Başta Barbaros, Kadıovacık, Birgi, Uzunkuyu gibi Urla'nın köylerinde tarım arazisi satın alanlar, arazi üzerine 'ruhsatsız' bungalov veya prefabrik yapılar inşa etmeye başladı. Urla'nın son üç yıldır İzmir dışından gelen vatandaşların göz bebeği haline geldiğini söyleyen İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, “Çeşme'de artan pahalılık nedeniyle, Urla Yarımadası büyük bir işgal altında. Özellikle pandemi döneminde insanların şehirden uzaklaşmak istemesiyle başlayan bu işgal, tarım arazisi satın alan kişilerin oraya yerleşmek istemesiyle devam etti. Bu yerleşimlerin ruhsatsız olduğunu duyuyoruz. Elbette elimizde bu ruhsatsız yerleşimle ilgili bir veri yok. Ancak Urla'da kaçak yapılaşmanın git gide artığını görüyoruz. Bu yapılarak vatandaş, elektrik ve suyunu bağlayabiliyor. Ruhsatsız olan yapıya elektrik ve suyun da bağlanmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

'DENETİM ŞART'
Bu kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Akgün, “Özellikle ilçe belediyesine bu anlamda büyük bir görev düşüyor. Urla'da bulunan konutların denetlenmesi şart” ifadelerini kullandı. Kaçak yapılaşmanın arttığı Barbaros Köyü'nün Muhtarı Barbaros Ersan, “Köyde bir yapılaşma söz konusu. Biz de bunu görüyoruz ancak vatandaşa gidip ruhsatını aldın mı, almadın mı? diye sorma hakkımız bulunmuyor. Bizim yapacağımız sadece, belediyelere bilgi vermek. Biz elimizden geleni yapıyoruz. İnşaat çalışmaları sırasında yolu tıkarlarsa, çevre kirliliğine neden olurlarsa, biz anca öyle Barbaros Köyü Muhtarlığı olarak müdahale edebiliriz” diye konuştu.

'KÜLTÜREL SORUN'
Batı Urla Köyleri Çevre Koruma Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Aşkın Yaka da kaçak yapılaşmanın kültürel bir sorun olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Tüm Urla köylerinde, tarım arazilerinde bu kaçak yapılaşma söz konusu. Ağırlıklı olarak pandemi döneminde başlayan bir süreç. Urla dışından gelen vatandaşlar, bu sorunun yaşanmasına neden oluyor. Biz de bu durumdan son derece rahatsızız. Üzerine konutların yapılmasıyla tarım alanları da bu yapılaşmadan olumsuz etkileniyor. Herkesin başına bir polis dikme şansımız yok. Vatandaşın da bilgili olması gerekiyor. Kimse, tarım arazisine ev yapmanın zarar vereceğini düşünmüyor. Bu yapılaşma, vatandaşın bilinçsiz olmasından kaynaklı, kültürel bir sorun. Önce vatandaşın bilinçli olması lazım sonrasında ise görev, belediyeye ve bakanlığa düşüyor. Kaçak yapılaşmanın önüne, yapılacak denetimler ile geçebiliriz.”



Çeşme'de 1 milyon Urla'da 683 bin TL
Çeşme'de güncel rakamlara göre; konut sahibi olmak isteyen vatandaşların cebinde 1 milyon TL'nin bulunması gerekiyor. Bölgede, en düşük konut fiyatı 1 milyon TL iken en yüksek konutun fiyatı ise 24 milyon TL'yi buluyor. Alaçatı, Ildır gibi ilçenin merkez konumundaki yerlerden ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar ise yaklaşık 10 milyon TL'yi gözden çıkarmış olması gerekiyor. Urla'nın Barbaros ilçesinde, 465 metrekarelik bir tarla 750 bin liraya satılırken yine Urla'nın Kuşçular mahallesinde 500 metrekarelik tarla 400 bin lira. Alınacak bu tarlalara 37 bin liraya 21 metrekarelik bir konteyner konulması, foseptik ve sondaj çalışması ve konteynerin içinin döşenmesine de harcanacak parayla Barbaros Mahallesi'nde yaklaşık 900 bin TL veya Kuşçular Mahallesi'nde ise 683 bin TL'ye 'kaçak' ev sahibi olabiliyor.