28 Temmuz Çarşamba günü Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan yangınlar Türkiye'nin birçok şehrine yayılmıştı. 53 ilde çıkan toplam 288 yangın ormanlarımızı yakıp küle çevirmişti. Can ve mal kaybına yol açan yangınlar kontrol altına alındı ancak soğutma çalışmaları halen devam ediyor.

Yangından en büyük zararı ise doğal alanlarımızla birlikte hayvanlar gördü. Gerek ormanlarda yaşayan hayvanlar gerekse ormanlık alanlara yakın köylerde köylülerin baktığı hayvanlar olmak üzere binlerce can yanarak yaşamını yitirdi.

Yangının ilk gününden itibaren sahada en yoğun mesaiyi veren STK’lardan biri de Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) oldu. HAYTAP Türkiye’nin ilk Sahra Hayvan Hastanelerini kurarak yangından kurtarılan yaralı hayvanlara veteriner hekimleri ile birlikte ilk müdahaleyi gerçekleştirdi.

Herkes destek verdi

HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan yangın sürecinde yaşananları şöyle aktardı:

“Orman yangınlarının ilk başladığı yer Antalya Manavgat’tı. Biz de HAYTAP olarak yangının başladığı andan itibaren Manavgat’a ulaşarak orada ilk Sahra Hastanemizi açtık. Biz bütün bu kurtarma çalışmalarımızı Muğla Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri koordinasyonunda yaptık. AFAD bize çadır desteği verdi ve biz de hemen gönüllü veteriner hekimlerimiz, federasyonumuzun gönüllüleri ve bölgede yaşayan birçok gönüllü vatandaşımızın da katılımı ile tedavilere başladık.

Marmaris’teki hastaneyi ikinci olarak kurduk. Oradan Milas’a geçtik. Şimdi Milas’taki Sahra hastanemiz Köyceğiz’e taşınıyor. Biz de nerede ihtiyaç varsa oraya gitmeye çalışıyoruz.

Gelen tüm ihbarlara veteriner hekimlerimizle birlikte gittik çünkü taşınamaz hayvanlar vardı. İnekler, buzağılar, büyük başlar gibi… Bölgelere ulaşmaya çalıştık ama bölgelerin birbirine çok uzak olması nedeniyle 1-1.5 saat gibi sürelerde gidebildik. Gerek hekim, gerek tedavi gerekse saman desteği verdik. Onun dışında kedi, köpek, eşek, sincap ve tabii çok sayıda kaplumbağaya ulaştık. Kaplumbağalar zaten korkudan saklanmış durumdaydı. Gönüllüler sahadaki ekipler onları kurtardı. Bölgelerden tahliye edilen kanatlı hayvanlar da bize ulaştırıldı. Hepsinin tedavisini yapıyoruz. Bize bu aşamada ayrıca birçok kurum ve şahıs da yardımcı oldu, destek verdi. Turkcell Gönülleri Milas’taki hastanemiz için destek verdi örneğin. Ülkemiz inşallah bir daha böyle bir faciayla karşılaşmaz diyoruz.”