İzmir İl Tarım Müdürü Zekeriyya Erdurmuş'a hayvanlarla ilgili yaşanan sorunların çözümü noktasında tıkandıkları konuları aktaran HAYTAP temsilcisi Esin Önder, ortak çalışma sözü aldı.

Sokak hayvanları ile ilgili İzmir'in en sorunlu ilçelerinden Menemen'de kısırlaştırma merkezi ve bakımevi kurulması yönünde Belediye Başkanı Tahir Şahin'den söz alan hayvanseverlerler, verilen sözlerin tutulmamasına tepkili. Konuyla ilgili daha önce protesto eylemleri de gerçekleştirildi ancak sonuç alınamadı. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, bunun üzerine savcılığa suç duyurusunda bulunarak konuyu İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne taşıdı. Önder, “Kasım ayında karakoldan çağrılmama rağmen belediyemizle anlaştık deyip ifade vermeye gitmemiştim. Ama yanılmışız. Israrla bu yer yapılmıyor, her gün Menemen'deki hayvanseverlerden şikayet alınca yeniden suç duyurularına başlayıp, Menemen savcımıza elden dilekçemizi götürüp yardım istemiştik. Geçen hafta dilekçemiz soruşturma için İl Tarım Müdürlüğü'ne gelmiş ve ifadeye çağrıldık ve İl Tarım Müdürlüğü'nde ifademizi verdik” dedi.

ORTAK ÇALIŞMA SÖZÜ


İfade vermeye gittiklerinde, İl Müdürü'nün değiştiğini öğrenen Önder, randevu almak için kapısını çaldıklarını ve aynı zamanda bir veteriner hekim de olan Müdür Zekeriyya Erdurmuş'un kendilerini hemen kabul ettiğini söyledi. Önder, “Üretim çiftliği açma, denetleme, genelge ve mevzuat Gıda Tarım Bakanlığı sorumluluğundadır. Ancak yönetmelikte çok büyük boşluklar var. Ayrıca Kaymakamlıkların denetleme kurulunda olan İlce Tarım müdürlüklerinin çoğunda 5199 sayılı kanun ihlallerinde nasıl idari ceza kesecekleri vs konusunda bilgi sahibi değillerdir. Bu nedenle bir dilekçemizi tekrar tekrar yazmak zorunda kalıyoruz. Geçen sene de, bu konuda Ankara'ya gidip, Gıda Tarım Genel Müdürümüze konuyu aktarıp yardım istemiş, yeni gelen Bakanımız Eşref Fakıbaba'ya yazmış, sonuç alamamıştık. İste bütün bu sorunları yeni gelen İl Müdürümüze anlatıp, yardım istedim. Müdürümüz göndereceğim bilgileri inceleyip, birlikte çözüm için çalışma yaparız, ilçe müdürleri için de eğitim veririz deyince çok mutlu oldum” ifadelerini kullandı.

Eğitim çalışması başlıyor


HAYTAP İzmir Temsilcisi Önder, Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürü Hayati Binboğa ile de iletişime geçerek, il genelinde hayvanlarla ilgili denetim ve yetkisi olan müdürlüklerde mevzuat ve 5199 sayılı kanun hakkında eğitimler verilmesi yönündeki talebi ve İzmir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriyya Erdurmuş'un konuya olumlu yaklaşımını aktardığını anlattı. Binboğa, ilçe tarım müdürlüğüne 5199 sayılı kanun ile ilgili eğitim verilmesini kabul etti.