Haber/ Gökçe ADAR

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Köyü’nde yaşayan köylüler, Karabağlar Belediyesi’ne bağlı hayvan barınağının yakınında yakılan hurdaların, barınaktaki can dostlara zarar verdiğini söyledi. Yapılan hurda yakımının kaçak olduğunu iddia eden Uzundere köylüleri, yetkililerin hayvan barınağının yeri ile ilgili değişiklik yapması gerektiğini belirtti.

Uzundere köylülerinden Süleyman Gür, hayvan barınağı yakında yakılan hurdaların barınaktaki hayvanlara zarar verdiğini söyleyerek, “Bu hayvan barınağı mevcut durumu ile ilgili bir çok riski içerisinde barındırıyor. Barınağın yan tarafında hurda araçların olduğu bölüm var. Bu hurda araçların olduğu bölüm hem barınak çalışanları açısından hem de oradaki hayvanlar açısından büyük risk taşıyor. Yaydığı zararlı sızıntıyı geçtik hurda yakımı sırasında herhangi bir yangın çıksa, yangını söndürecek bir sistem yok” dedi.

Yetkililer ile yaptıkları görüşmelerde, barınağın başka bir yere taşınması gerektiğini söylediklerini ifade eden Gür, “Barınağın 50 metre altında tüp depolama alanı var. O tüpler patlasa ne olacak? Hayvanlar resmen risk bölgesinde barınıyorlar. Biz köylüler, barınağın başka yere taşınmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Alanda buzdolabı, çamaşır makinesi gibi eşyaların ve kabloların yakıldığını söyleyen Gür, bu yakımın kaçak olduğunu iddia etti. Karabağlar Belediyesi’nin hurda yakımları yapanlara para cezası verdiğini söyleyen Gür, “Verilen para cezaları ne yazık ki çözüm olmuyor. Bu alanın acilen başka yere taşınması gerekiyor” ifadelerini kullandı. bekliyoruz.”

Radyoaktif sızıntı

Karabağlar Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Murat Aras ise, yapılan hurda yakımın radyoaktif sızıntıya sebep olduğunu söyleyerek, bu sızıntının barınaktaki hayvanlara zararlı olduğunu söyledi. Aras, “Buradaki hurdaların tümü, radyoaktif sızıntıya sahip. Bu radyoaktif sızıntıda hayvanlara zarar veriyor. Ben bir vatandaş Murat Aras olarak her türlü başvuruları yaptım. Karabağlar Belediye Başkanıyla da görüştüm. Bu yayılan radyoaktif sızıntının buradaki hayvanlar kadar bana da zarar verdiğini söyledim. Burada kanser hastalığına yakalanma riskimin olduğunu ilettim. Bu alanların bir sahibi var, sürekli olarak alanları tüpçüye, hurdacıya kiraya veriyor. Buraya hurdacılar ve tüpçüler geldiği zaman ben başına gideyim, bu alana bir şey yaptırmayım dedim. Ama o da etkili olmadı.”