Haber/ Didar DEMİRCİ
Kovid-19 vakalarının ileri yaş grubu ve üstü hastalarının dışında gençlerde de görüldüğünü konusunda sahadan çok sayıda genç vaka bilgisi gelmeye başladığını gazetemizle paylaşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, vakaların gençler üzerinde artış göstermesinin nedeninin varyant virüs olduğu konusunda düşündüklerini dile getirdi. Çamlı, “Son dönemde Kovid-19 vakalarının ileri yaş grubu ve üstü hastaların dışında gençlerde de görüldüğünü sahadan duyuyoruz. Bu artışta varyant virüslerin etkili olduğu düşünülebilir. Fakat yüz yüze eğitim ve sınavların etkisini sahadaki filyasyon çalışmaları ve pozitif temaslı hastaların takibinin analiziyle ortaya çıkacaktır. Bu doğrultuda direk yüz yüze eğitim ve sınavların neden olduğu söylenemez” dedi.

Yüzde 40 arttı

Yerinde karar sürecinde illerin haftalık vaka tablosuna göre, İzmir'de geçtiğimiz hafta vakalarda yüzde 40 artış yaşandığını söyleyen Çamlı, şöyle konuştu: “Son 6 haftaya baktığımızda da vaka sayısı 5 katına çıktı. Böyle bir artış varken etkin bir tedbirin olmadığını görüyoruz. Tek getirilen tedbir cumartesi sokağa çıkma kısıtlaması. Günlük hayatımızda pek bir değişiklik yok, sokaklarda kontrolsüz kalabalıklar var. Bunlar kaygı verici. Sadece cumartesi getirilen sokağa çıkma yasağı bu konunda etkili olmayacak. Bir an önce tedbir alınması gerekiyor. Alınan tedbirlerin sosyal ve ekonomik paketlerle sunulması gerekiyor ki mağduriyetler oluşmasın. Devletin bu konuda ciddi önlemler alması için kamuoyu baskısı oluşması gerekiyor. Ancak vatandaş ekonomik kaygıları nedeniyle bu konuda ses çıkaramıyor.”

'Aşı istiyoruz'

Öte yandan eğitimciler, okullardaki koronavirüs riskine dikkat çekerek, aşı istediklerini dile getirdi. Eğitim-Sen İzmir 2 No'lu Şube üyelerinin yaptığı eylemde eğitimciler, “Risk altındayız, aşı istiyoruz” dedi. Salgının hızla yayılmasının, okulları, dolayısıyla eğitim emekçilerini ve öğrencileri olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Okullardaki tablo daha da ağırlaşmadan yüz yüze sınavlar okullardaki tüm emekçilerin aşılanması tamamlanana ve gerekli önlemler alınana kadar ertelenmelidir. Toplum sağlığı için, eğitim hakkı için, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı için aşı istiyoruz!”

'Pozitif olup gezenler suç işliyor'

Koronavirüsün mutasyona uğramasıyla çocukların, hatta bebeklerin bile yoğun bakım servislerinde görülebildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, pozitif olmasına rağmen karantinaya girmeyen kişilerin büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekerek, “Hasta olduğunu bile bile toplu taşıma kullanarak şehir değiştirenler, ortamda gezenler, işine gidenler var. Bu insanlar, aslında taammüden adam öldürmek suçunu işlemekteler” dedi. Prof. Dr. Sakarya, “Şu an 3'üncü dalgadayız ve daha tepe yapmadık. 100 milyon aşıya ulaşabilirsek, Mayıs ayında enfeksiyonu Türkiye’de sorun olmaktan çıkartabiliriz” diye konuştu.