Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Metin Kızılelma, İzmir’de aşı için günde 60 bin randevu verildiğini ve İzmir'de bugüne kadar toplam 2 milyon 150 bin doz halinde, 1 milyon 200 binden fazla kişiye Kovid 19 aşısı yapıldığını duyurdu. Kızılelma’nın açıklamaları üzerine sorularımızı yanıtlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, İzmir’deki aşılama hızında bir atış beklediklerinin altını çizerek, hastanelerde oluşan aşı yoğunluğunun sıkıntı yarattığına değildi. Hızlı aşılamanın önemine vurgu yapan Çamlı, “Ülkenin yüzde 15’i aşılandı ve aşının etkisini görüyoruz” dedi.

Aşılama hızı artıyor

Aşının pandemiden çıkışta en önemli anahtar olduğunu ve bunun etkisini de pratik uygulamalarda aşının kanıtladığının altını çizen Çamlı, “Dünyada da hızlı aşılamayla, toplumun genelini aşılayan ülkelerde vaka ve vefat sayılarının düştüğünü gördük. Örneğin İngiltere’de vefat sayıları sıfıra kadar indi. Aşılamayla hastalığın binlerce kez, ölümlerin 10 binlerce kez azaltılabildiğini gördük. Türkiye’de ise toplumun daha yüzde 15’i aşılandı ve aşının bir miktar etkisini görüyoruz. Şimdi asıl konuşmamız gereken konu hızlı aşılama! Türkiye yakın bir döneme kadar beklenenin çok altında bir hızla aşılama yaptı. Günlük ortalama 200 bin doz civarında aşılamayla giderken, son zamanlarda aşılamada ciddi bir artış olduğunu görüyoruz. Aşılama hızının artması, bizlerin toplumsal bağışıklığı elde edeceğimiz konusunda mutlu ediyor. İzmir’de de aşılama hızında bir artış olacağını bekliyoruz” şeklinde konuştu. Aşının hızlı bir şekilde toplumun geneline yapılması ve kolay ulaşılabilir olması için tavsiyede bulunan Çamlı, “Aşının saklama koşullarını dikkate alarak; okul, cami ve semt merkezlerinde ‘aşı merkezleri’ kurularak, hastanelerde ve aile sağlık merkezlerinde oluşan yoğunluğun önüne geçilmeli” dedi.

Aşı karşıtlığıyla mücadele edilmeli

Toplum bağışıklığının sağlanması için, aşı karşıtlığıyla mücadele edilmesi gerektiğini dile getiren Çamlı, bu konuda kampanya hazırlanması gerektiğini söyledi. Çamlı, “Aşılanma için seferberlik ilan edilmeli ve aşı için kampanyalar yapılmalı. Günde 1 milyon doz aşılama mümkün. 1 milyon kişinin aşılanması için de gerekli organizasyonlar yapılmalı. Pandemi konusunda çok önemli bir mesafeyi katetmiş olabiliriz. Sanal ortam üzerinden hiçbir bilimsel dayanağı olmadan, akıl dışı bir takım çarpıtılmış bilgileri yayarak toplum üzerinde olumsuz etkiye neden oluyorlar. Ne yazık ki sanal ortamda yayılan iddiaların araştırılmaması ve bunların hızla kabul edilmesi de sıkıntılara yol açmakta. Bunlarla ilgili etkin bir mücadele şart. Küresel salgında etkin aşılama yapan ülkelerde vaka sayılarının ne kadar düştüğünü görüyoruz ve bu da aşılamanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Aşı tereddüttü olan vatandaşlarımız var. İzmir’de bu sayı olarak az ama bu kafa karışıklığı yaratan sorunların yanıtlanması gerekiyor” diye konuştu. Çamlı son olarak aşı olan kişilerin de maske ve mesafe kurallarına dikkat etmesi gerektiğini hatırlatarak, aşı olan vatandaşın da aşı karşıtlığıyla mücadeleye destek vermesi gerektiğini ifade etti.