İzmir Defterdarı Tamer Utkucu’nu kayyım olarak atandığı Orkide Yağları Fabrikası’ndan çıkarılan işçiler, çadır kurarak başlattıkları nöbetlerinde 52. günü geride bıraktılar


Haber / Umut KARAKOYUN

Orkide Yağları Fabrikası’nda, Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikası’na üye olan 26 işçi, fabrikaya kayyım olarak atanan İzmir Defterdarı Tamer Utkucu tarafından, üretimdeki azalma gerekçe gösterilerek işten çıkarıldı. Anayasal hakları için mücadele ederken işten çıkarıldıklarını söyleyen personel, 52 gündür fabrika önünde direnişini devam ettiriyor. Bornova’da bulunan fabrikanın hemen karşısında çadır kuran işçiler, işlerini geri alıncaya kadar mücadele etmeye kararlı. Öz Gıda İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, orkide yağlarının boykot edilmesi için kampanya başlattıklarını açıklarken, bu kampanya önümüzdeki günlerde daha aktif hale getirmeyi planladıklarını açıkladı.

Göksel Şengün; “Buradaki arkadaşlar daralma veya ekonomik nedenlerden dolayı işten çıkarılmadı. Hepsi Anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldılar. Burada yaptıkları herşey suç. Yıllarca işçilere verdikleri asgari ücreti bankaya yatırmışlar, gerisini elden vermişler. Bunların hepsi bilgili ve belgeli. Keşke bir savcı çağırsa da bunları anlatsak. İnsanlar dünya kadar mesai yapmış ama mesaileri kafalarına göre yazmışlar. Insandan, devletten, vergiden çalmışlar. 21 yıl çalışan arkadaşı çıkarırken verdikleri para 30 bin lira. Her taraftan çalmışlar. Kendilerini Allah yerine koyuyorlar” sözleri ile isyan etti.

PARAYLA TERBİYE
İşçilerin, maaşları ile terbiye edilmeye çalışıldığını ileri süren Göksel Şengün, Defterdar Tamer Utkucu’yu hedef aldı. Şengün; “Kayyım olarak atanan defterdar, paralel yapıların uzantıları ile iş yapıyor. Bir olay olduğunda araştırmadan, içerdeki paralelcilerin dediklerini yapıyor, işçiye zulmediyor. Burada devletin parasını koruması gerekiyor, işçiyi kollaması gerekiyor. Ama defterdar, bunları yapmıyor, içerdeki çetenin vasisi gibi davranıyor” dedi. Açıklamarında ciddi iddialar gündeme getiren Şengün, yetkililerin bu sorunu çözmesini isteyerek şunları dile getirdi: “Orkide Fabrikası'nda FETÖ ile mücadele edilmiyor. Tam tersi FETÖ buradan besleniyor. FETÖ'ye karşı direnen bu insanlara, zulmediliyor.” Sendikaların artık işçi mücadelesi için bir araya gelmesi gerektiğini söyleyen Öz Gıda İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, birilerinin sendikaları böldüğünü fakat sendikaların birlik içerisinde mücadele ederek işçilerin haklarını savunması gerektiğini vurguladı.

BİZ KAZANACAĞIZ

Şengün, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Sendikalar yeri geldiğinde 'mücadeleyi ortaklaştıralım' diye kimseye laf bırakmıyor. Ülkede OHAL var, kimseyi 15 dakika bağırtmıyorlar. Artık bu sendika da işçiler de rüştünü ispatladı. Gönlünü bu mücadeleye veren kardeşlerimizin, bütün güçleri ile burada olmak zorunda. Eğer Orkide işçileri kazanırsa, Türkiye'deki işçi sınıfı kazanır. Arkadaşlar iş başı yapana kadar orkide yağı tüketmiyoruz, tükettirmiyoruz kampanyası başlattık. Bizim sesimizi duymamaya devam ettikleri müddetçe, kampanyayı genişleteceğiz. Burada birilerinin 'Ben kanunu tanımıyorum' diyerek devlete ve millete meydan okuması var. Yapılan haksızlıkları kabul etmiyoruz. Eğer bu yapılanları kabul etmiyoruz diye bir bedel ödenecekse o bedeli ödeyeceğiz. Ama bu kavgayı biz kazanacağız ve bu kavga öyle bitecek.”