Haber/ Didar DEMİRCİ

Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Yapılan basın açıklamasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin esnek çalışma ve diğer korona virüs önlemlerini alması için çağrıda bulunan Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube, “Sesimizi duyan var mı? Biz ölürsek kim çalışacak?” yazılı pankart açtı.

‘Tedbirlerden vazgeçildi’

Güncel korona virüs tablosunun Mayıs ayındaki tabloyla aynı olduğunu vugulayan Tüm Yerel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Zafer Güner, “Öyle ki başladığımız yere geri dönüyoruz. Tedbirler başlangıçta olduğu gibi değil, tedbirlerden vazgeçildi. En ucuz şey yine insan ve insan olmaya devam ediyor. İktidarın yanlış ekonomi yönetimini, halkımız canıyla ödüyor. İktidar sağlığımızı koruyamıyor. Peki, iktidarın karşısındaki muhalefeti temsil eden ve onun yereldeki temsilcisi olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ne yapıyor? Virüsün ortaya çıktığı ilk aylardaki duyarlılık, bugün yerini tam bir vurdumduymazlığa bırakmış durumda” şeklinde konuştu.

Önlemler geç alınıyor

26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığının yayınladığı genelgeyle kamuda esnek çalışma tercihini belediyelerde belediye başkanlarına bıraktığını dile getiren Güner, “Bunun üzerine sendika olarak aynı gün yazı yazdık. Çalışanı önceleyen bir genelge yayınlanmasını, zorunlu olmayan hizmetlerin bir süre ertelenmesini istedik. Taleplerimizin karşılanması için İzmir Büyükşehir, İZSU ve ESHOT bürokratlarıyla bire bir yaptığımız görüşmeler sonrasında da yeterli adımlar atılmadı. Ne yazık ki belediyedeki yetkili sendika da pandeminin başında yaptığı gibi sessizliğe bürünmeyi tercih etti. Emekçilerin baskısı ve sendikamızın da eleştirileriyle, geç de olsa bugün durumun ciddiyetinin farkına vardılar” dedi.

Çalışanlar olmazsa kim hizmet verecek?

Çalışanlar olarak her zaman fedakarlık göstermeye hazır olduklarını vurgulayan Güner, “Ancak çalışan sayısını planlamazsak, salgında kaybettiğimiz şeyin insan olduğu gerçeğini unutursak, yarın daha da zorlu süreçlerden geçtiğimizde, İzmirlilere kim hizmet verecek? Bir iş yerinde aynı anda 40 kişi karantinaya alınıyor. Herkese aynı anda virüs bulaşırsa, yarın öbür gün zorunlu hizmetleri kim görecek? Vatandaşa su, temizlik, kanalizasyon, ulaşım gibi hizmetleri salgında kim sunacak? 1 gün dönüşümlü çalışmanın hiçbir mantığı bulunmamaktadır. Onun yerine mümkün olduğu kadar, covid 19 etki süresi dikkate alınarak dönüşümlü çalışma yaptırılması riski azaltacaktır” açıklamasını yaptı.

Soyer’e çağrı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e çağrıda bulunan Güner, “Asgari sayıda personel çalıştırılmalı, iş yerlerindeki tedbirler arttırılmalı, zorunlu olmayan işler pandemi artış hızı dikkate alınarak ertelenmeli, haftalık dönüşümlü çalışma sistemi uygulanmalı, itfaiye koğuşları çoğaltılmalı, Zabıta emekçilerinin ekip araçlarındaki çalışan sayısı azaltılmalı, işveren, risk altında olan personel için test kitleri temin ederek belediye hastanesinde taramalarını yapmalı, tüm emekçiler dönüşümlü çalışmaya dahil edilmeli, uzaktan ve evden eğitim dolayısıyla çocuğuna bakacak kimsesi olmayan, 0-12 yaş grubu çocuğu bulunan ebeveynlere, süt izni kullanan annelere ve engelli çalışanlara, idari izin verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Güner, ayrıca kronik rahatsızlığı nedeniyle izinli sayılan çalışanların ulaşım kartlarının kapatılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, kartların kullanıma açılmasını istedi.