HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi ocak ayı olağan son birleşiminde Karşıyaka ve Bornova’nın ardından Buca ilçesinin de emsal artışına oyçokluğuyla ret verildi. Ret kararına tepki gösteren AKP’li meclis üyeleri, eleştirilerini sıraladı. Konuya ilişkin AKP Çiğli Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, emsal artışı kararının mecliste çok konuşulduğunu belirterek, “Dönüşümü yapamayan insanların gözleri kulakları bu mecliste. İnsanlar ne olacağını bilmeden, umut bağlayarak buraya bakıyor. Sonuçta burada siz iyi yapıyorsunuz biz iyi yapıyoruz diye bir kavgamız yok. Nasıl bir ortak akıllar çözeriz diye bakıyoruz. Aynı masaya oturmalıyız. 4 ay aynı masada oturduk ve bir çözüm bulduk ve bu kente bir nefes aldırdık. Değerli arkadaşlar Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova arasında hiçbir fark yok. Gelin hep beraber yine aynı masaya oturalım ve bir çözüm bulalım” sözlerini kaydetti. Son olarak meclis üyelerine seslenen Boztepe, “Planlı bir kent yaratalım” çağrısında bulundu. Boztepe’nin emsal kararlarına ilişkin sözlerine cevap veren CHP Bayraklı Meclis Üyesi İrfan Önal, eleştirileri samimi bulmadığını belirtti. Önal, Bayraklı ilçenin depremden daha fazla etkilendiğini vurgulayarak bu konunun daha fazla uzatılmaması gerektiğini söyledi.

KARŞIYAKA’DA ‘K’ BÖLGESİ TARTIŞMASI

Karşıyaka’da İmbatlı, Örnekköy Soğukuyu mahallesinde bazı parsellerin ‘K’ bölgesinin kabul edilmesine Cumhur ittifakında yer alan meclis üyeleri tarafından itiraz geldi. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi. “Bu kent için gerekirse yüz kere bin kere konuşacağız” diyen Boztepe de, “Biz Bornova, Konak ve Buca’dan gelen buna benzeyen önergeleri geri çevirdik. Bunu neden kabul ediyoruz? Bu kentin yüzde 80’inin riskli olduğu açıklanıyor. Eğer burada bir rant varsa İzmirli alsın. İnanın bazı sokaklara arabayla girmeye korkuyorum. Kalkıp da kimse için rant konuşmuyoruz. Eşit davranın kardeşim, eşit. Karşıyaka’ya ayrı, Bornova’ya ayrı, Çiğli’ye ayrı plan olmaz” açıklamalarında bulundu. AKP’nin eleştirilerine bir yanıt da İmar Komisyonu Başkan Vekili CHP Meclis üyesi Murat Aydın’dan geldi. Aydın, “Bir şehrin dönüşümü sürekli emsal artışı vererek yapılmaz. İBB, dönüşümde en doğru yolu seçti. İnsanları yaşadıkları yerden koparmadan dönüşüm yapmayı tercih etti. Biz zoru başarırız. Şehrimizle ilgili sorunları dile getirirken tabi her zaman fazlasını isteyeceğiz ama yüz yıldan fazladır bu kente hizmet eden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yöneticilerine saygı göstereceğiz” dedi.

SENGEL’DEN BOZTEPE’YE YANIT

Bir önceki mecliste Boztepe, Efes Selçuk’ta düzenlenen tiyatro buluşmasını İz Gazete'nin organize ettiğini ve bundan maddi kazanç sağladığını iddia etmişti. Söz konusu iddialara Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, gündem dışı konuşmalarda cevap verdi. Sengel, “Öncelikle söyleyeceğim sözler yanlış anlaşılmasın. Söyleyeceklerim; İzmir kamuoyuna ve her şeyden önce İBB’ye gerçekleri söylemek ve yanıltıcı bilgileri kurtarmak adına olacaktır. Ancak dün sanırım Hüsnü Boztepe kürsüde bir konuşma yapmış ve konuşmasının içerisine Selçuk Belediyesi girdiği için, şahsım da belediye başkanı olduğum için, aynı zamanda meclis üyelerimizi ve bürokratlarımızı da ilgilendirdiği için söz almak zorunda kaldım. Sayın Boztepe, ben geçen dönem İBB meclis üyesiyken divandayken, kendisi de AKP’nin yerel yönetimlerden sorumlu başkanıydı. O da bilir ki İBB’nin ve Meclisi’nin yönetim kaideleri dahilinde yapılabilecek olan siyaset de öncelikle şu yapılır; evrak varsa, kanıt varsa o sunulur ve öyle konuşulur. Şayet böyle bir şey yoksa ilgili belediyeyi ilgilendiriyorsa etik kaide der ki; belediye başkanını arayarak bilgi alabilirsin. Şayet böyle bir şey yapılamıyorsa; CHP grubunun meclis üyesine sorabilir. Hadi o da olmadı diyelim; denetleme komisyonu üyelerimizden biri İBB AKP Meclis Üyesi Sema Yeşilçimen var, ona sorabilir. Bahsettiği ve mevzu bahis olan şayet başka birisine bir düşmanlığı varsa onu bilemem ancak belediyemizin adını kullanmasına da bir belediye başkanı olarak izin veremem. Bir dezenfektan alımı, bir çocuk tiyatrosu gibi bir şey söz konusu değil. Bunu altını çizeyim. Kaldı ki söz konusu olsa bile Selçuk Belediyesi, bütün bürokratlarıyla, meclisiyle, başkanıyla neyi, nasıl, hangi usulle yapılacağını çok iyi bilir” diye konuştu.