Haber/ Özge GÜNERKEN

Türkiye dâhil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde bugün, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında birçok etkinlik düzenleniyor. Bu dünyayı paylaştığımız hayvanların koruma altına alınması ve yaşam haklarına saygı gösterilmesi gerektiğinin anlatıldığı, hayvan hakları ihlallerinin gündeme taşındığı, hayvanların ekosistemdeki yeri ve önemi konusunda farkındalık yaratıldığı 4 Ekim, her yıl büyüyen bir ilgi ile takip ediliyor.

Türkiye’de de 4 Ekim’e özel olarak STK’lar, dernekler, doğa savunucuları ile hayvanlara duyarlı markalar kampanya ve etkinliklerle insanların dikkatini hayvanlara çekmeye çalışacak.

Yasa çıkana kadar kutlama yok

4 Ekim’de Türkiye’nin bu alandaki en etkin STK’larının başında gelen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) internet sitesinden bir yazı yayımladı. “4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Kutlu Olmasın!” başlığı ile kaleme alınan yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Hayvanların acı çekmelerine, ölümlerine sebep olan tüm kişi ve kurumlar bilmelidir ki: 5199 sayılı yasa 4 taksitle ödenebilen kabahatler kanunundan çıkıp ceza kanununa girinceye kadar, benzin istasyonlarında bile bulunan yaban hayvan koleksiyonculuğu bitinceye kadar, sınırlarımızda tutsak yunuslar özgürlüğüne kavuşuncaya kadar, hayvanlı sirkler ve hayvan dövüşleri yasaklanıncaya, can dostlarımızın hakları etkin yasalarla korununcaya kadar mücadelemiz devam edecektir.

365 gün boyunca hayvanların işkencelerine el birliğiyle son vermeye çalışan bizler bunca eziyeti göstermelik bir güne sığdırmaya çalışan tüm kişi ve kurumlara HAYIR diyerek kalbinde vicdan taşıyan herkesi 365 gün boyunca en azından var olan yasalara uymaya ve merhamete davet ediyoruz. Hayvanları KoruMA yasasının hala değiştirilemediği bu yıl da diyoruz ki; hayvanlarına huzur vermeyen toplumun huzur bulmayacağını artık anlamamız gerekiyor.”

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder de, yasa çıkana kadar 4 Ekim’de kutlama yapmayacaklarının altını çizdi. Önder, Nisan ayında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa Sokak Hayvanları Günü’ne özel bir proje üzerinde çalıştıklarını ekledi.

Öte yandan HAYTAP işbirliğiyle 2015’ten bu yana 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında sokak hayvanlarına yardım eli uzatan Getir, bu yıl da Mama Gönder projesini sürdürüyor. “Sen sokak hayvanlarını doyur, biz barınaktakileri doyuralım” sloganıyla hayata geçen proje kapsamında, Getir’de evcil hayvan kategorisinden sipariş edilen her bir mama için barınaktaki bir hayvanın günlük mama ihtiyacı karşılanacak. Kampanyanın bitiminde de toplanan mamalar, HAYTAP tarafından belirlenen zor durumdaki hayvan bakımevlerine iletilecek.

4 Ekim’in tarihçesi

Dünya Hayvanlar Günü veya ülkemizde yaygın kullanıldığı şekli ile Dünya Hayvanları Koruma Günü’nün tarihi 1925’e dayanıyor. İlk olarak Almanya’nın Berlin şehrinde, köpeklerle ilgili araştırmalar yapan Heinrich Zimmermann önderliğinde hayvanlarla ilgili farkındalık oluşturmak için bir etkinlik düzenlendi. Ancak Zimmermann’ın çabaları bu günün global çapta kutlanması noktasında yeterli olmadı. 1931 yılında İtalya’nın Floransa kentinde Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi’nde yine Zimmermann tarafından 4 Ekim’in Dünya Hayvanlar Günü olması yönündeki talebi kabul edildi. Bu özel gün, yaklaşık 90 yıldır, her yıl daha çok ülkenin katılımı ile büyümeye devam ediyor.

Blue Panda bugün İzmir’de

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye'nin "Blue Panda" yelkenlisi denizlerdeki plastik kirliliğine dikkati çekmek için başlattığı yolculuğunu sürdürüyor. 'Plastiksiz Denizler Birlikte Mümkün' sloganı ile İzmir ve Kaş'ı ziyaret etmek üzere İstanbul'dan yola çıkan Blue Panda, bugün İzmir’de mola verecek.

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde, İzmir Pasaport Rıhtım’da ziyaret edilebilecek olan Blue Panda, Akdeniz’deki plastik krizinin geldiği noktayı, bu durumun denizlerimize ve su canlılarına verdiği zararı vatandaşlara aktaracak. Yelkenli İzmir'in ardından 11 Ekim'de Kaş'a ulaşacak.

WWF’nin raporuna göre; Akdeniz'deki atıkların yüzde 95'ini plastik maddeler oluşturuyor. Kilometrekarede 1,25 milyon mikro plastik parçası bulunduğunu bildiren rapor, bu parçaların deniz canlıları tarafından yutularak sindiriliyor ve besin zinciri içinde insanlara kadar ulaşarak ciddi sağlık riski oluşturuyor. Akdeniz'de yaşayan 134 tür deniz canlısı da plastik atıkları yiyor. Hayvanlara en çok zarar veren plastik atıkların yüzde 65'ini ise denize bırakılan misinalar oluşturuyor.

Minik kalplerden bakımevi ziyareti

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında, Özel Piri Reis Okulları öğrencileri Seferihisar Bakımevi’ni ziyaret etti. SEHAYDER gönüllülerinin çocuklara ve öğretmenlere eşlik ettiği ziyaret keyifli bir atmosferde geçti. Gönüllüler, bakımevindeki hayvanları seven çocukların sorularını cevapladı; hayvan hakları ve hayvan sahiplenmenin önemini anlattı.

Çocuklara sevgi aşıladılar

HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan ve İzmir Temsilcisi Esin Önder de Dünya Hayvan Hakları Haftası dolayısıyla, İzmir’de Özel SEV Koleji öğrencileri ile bir araya geldi. Orta öğretim öğrencilerine hayvan haklarını, hayvanlara nasıl davranılması gerektiği, hayvanat bahçeleri ve sirklerin neden göründükleri gibi olmadığını anlatan HAYTAP yetkililere ayrıca kısa film gösterimi de yaptı. Çocukların ilgi ile dinledikleri etkinlik soru cevap bölümü ile sona erdi.

Buca’da yarın festival var

Buca Belediyesi tarafından organize edilen FestPati Buca Festivali, 5 Ekim Cumartesi günü, saat 13.00’de Buca Özgür Hayvan Parkı’nda yapılacak. Hayvan haklarına dikkat çekilecek festival tüm duyarlı vatandaşlara “Bana patini ver, hayat seninle güzel” sloganı ile sesleniyor. Festival kapsamında birçok renkli etkinlik düzenlenecek.

Karabağlar el ele verdi

Karabağlar Kent Konseyi Ekolojik Denge ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu, 4 Ekim Dünya Sokak Hayvanları Günü nedeniyle sokaklarda yaşayan patili dostlar için Karabağlar Çevre ve Hayvanları Koruma Derneği ile ortaklaşa kermes düzenliyor. Poligon Gazeteci Barış Selçuk Parkı’nda gerçekleştirilecek olan etkinliğe belediye de destek veriyor.

Veterinerler sağlıklı yaşam hakkına dikkat çekti

İzmir Veteriner Hekimleri Odası da 4 Ekim’e özel olarak yaptığı açıklamada hayvanların sağlıklı yaşam hakkına dikkat çekti. Veteriner hekimler İzmirliler’e şöyle seslendi: “Eğer evcil bir hayvanınız varsa, onun sağlıklı olduğundan emin olmak için en son ne zaman Veteriner Hekiminizi ziyaret ettiğinizi düşünün. Aşılarının, paraziter tedavilerinin tarihini kontrol edin. Bugün onun için, sağlığı için, bugüne özel bir adım atın. Ona değer verdiğinizi hissettirin.

Eğer hayvan beslemiyorsanız, bugüne kadar hiç aklınıza gelmediyse bile, bugün sokaklarınızda her gün karşılaştığınız bir sahipsiz hayvan için bir adım atın. Mahallenizin yerel hayvan koruma görevlilerini araştırın.”