Haber/ Didar DEMİRCİ

Konuya ilişkin davayı açan Haşim Karaman, “Genel kurulun seçim sonuçları mahkeme tarafından hukuka uygun bulunmamıştır. Bunun sonucunda Türkiye’deki kent konseylerine örnek bir karar verilmiştir” dedi.

Buca Kent Konseyi 25 Ekim 2019 seçimlerine Buca’da faaliyet göstermeyen sivil toplum kuruluşlarının da katılması nedeniyle başkan adaylarından Haşim Karaman, dava açtı. İzmir 2. İdare Mahkemesinde açılan dava sonucunda Genel Kurulun seçim sonuçları mahkeme tarafından hukuka uygun bulunmadı ve Buca Kent Konseyi Yönetimi düşürüldü. Konuya ilişkin açıklama yapan Karaman, “Buca Kent Konseyi davasını kazandık. Buca Kent Konseyi Genel Kurulunun seçim sonuçları mahkeme tarafından hukuka uygun bulunmamıştır. Tüm Türkiye'deki kent konseylerine örnek olacak bir karar verilmiştir. Mahkeme kararlarının acilen uygulanmasını dilerim. Bu süreçte destek olan öncelikle avukatım, kardeşim Ozan Karakaya olmak üzere tüm dostlarıma teşekkür ederim” dedi. Karaman ayrıca, Buca Belediyesine de çağrıda bulunarak, “Tüzük tadilatı konusunda talep edilmesi durumunda seve seve destek olabiliriz” diye konuştu.

“Somut ve denetlenebilir olmalı”

Buca Kent Konseyi Genel Kurul seçimlerine ilişkin İzmir 2. İdare Mahkemesince alınan kararda, şu ifadelere yer verildi:

“Yönetmeliğin 8. maddesinde "ilgili dernek" temsilcilerinin kent konseyine katılabileceklerinin öngörüldüğü, bir başka ifadeyle dernekler açısından "ilgili" olması haricinde herhangi bir sınırlama getirilmediği gibi kurula katılacak derneklerin seçimini yapacak bir makamın da öngörülmediği, ancak özellikle büyükşehirlerde bulunan derneklerin sayısı göz önüne alındığında, bir yerleşim yerinde yer alan tüm derneklerin kent konseylerine üye olarak davet edilmesinin fiilen imkansız olduğu, bu bağlamda, ilgili belediyece, o yörede bulunan derneklerin özellikleri ve amaçları da gözetilerek bazı somut ve denetlenebilir kıstaslar oluşturmak suretiyle kent konseyine davet edilecek derneklerin belirlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu durumda, davalı idarece Buca Kent Konseyi Genel Kurulu üyeleri belirlenirken, toplantıya davet edilecekler ve dolayısıyla oy kullanacak dernekler ve vakıflar ilgili olarak objektif ve somut kriterler belirlenmediği, yalnızca Buca Kent Konseyi'nin seçimli genel kurul çağrısı üzerine başvuruda bulunan kurum ve kuruluşların Buca Kent Konseyi yürütme kurulunun onayından geçerek genel kurul listesine eklendiği, bu bağlamda yapılan Buca Kent Konseyi Seçimli Genel Kurulu'nun seçim sonuçlarında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.”