İzmir'de hayvana şiddet olayları art arda geldi. Aliağa ve Menemen'de vahşice katledilen köpeklerin dışında; Seferihisar'da bir köpeğin asılarak öldürülmesi ve bunun bir çocuğa izlettirilmesi infial yarattı.

Türkiye'de hayvana şiddetin dozu her geçen gün artıyor. Hayvanların türlü işkencelerle ya da zehirlenerek öldürüldüğü yüzlerce vakaya karşılık kanunların yetersiz kalması ise hayvanseverleri isyan ettiriyor. Yaşanan üzücü olaylara yenileri hafta içinde İzmir'de eklendi.
Önce Aliağa'da bir çöplükte onlarca köpek ve kedi ölüsünün sosyal medyaya yansıyan görüntüleri infial yarattı. Aliağa Belediyesi'nden yapılan açıklamada; 12 köpek ve 2 kedinin ölüsünün bulunduğunu, hayvanların ölüm nedeninin tespit edilemediği belirtildi. Aliağa Belediyesi'nce Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağı da bildirildi. Çöplük faciasını Aliağa Çarşamba Pazarı'nın yanındaki atıl durumdaki yurdun bahçesinde meydana gelen korkunç olay takip etti. Yurt bahçesinde derisinin bir kısmı yüzülmüş halde bulunan yavru köpeğin görüntüleri vicdanları kanattı. Olayla ilgili suç duyurusunda bulunan hayvansever İlknur Dursun şunları söyledi: “Ben o bölgede oturuyorum, elimden geldiğince beslemeye korumaya çalışıyorum ama maalesef her zaman bunu yapamıyoruz. Yavru köpeğin halini görünce çok üzüldüm. Yurdun bahçesinde şu an 5 tane yavru köpek hayatta. Bir tanesinin ise derisi yüzülerek öldürüldü. Başka bir köpek parçalasa böyle olmazdı, insan elinden yapıldığı belli. Köpekler yurdun bodrum katında yaşıyor, arada bahçeye çıkıyordu. Ancak atıl durumda olduğu için yurt pek tekin bir yer değil. Bodrum katına çocuk ve gençlerin çok sık girip çıktığını biliyorum. Savcılığa gittim, şikayetçi oldum ancak görgü tanığı yoksa ne yapılabilir diyorlar. Böyle bir olaydan sonra bu işin soruşturulması lazım. En azından bir daha tekrarlanmaması için oraya kamera koyulmalı.”

[caption id="attachment_99720" align="alignnone" width="759"]canilik Aliağa ve Menemen'de vahşice katledilen köpeklerin dışında; Seferihisar'da bir köpeğin asılarak öldürülmesi ve bunun bir çocuğa izlettirilmesi infial yarattı.[/caption]

KATMERLİ VAHŞET


Bir diğer üzücü olay ise önceki gün Seferihisar'da yaşandı. Turabiye Mahallesi'nde S.G.'ye ait ahırın önündeki kalaslara kulağında küpe bulunan sokak köpeğinin boynundan iple asılı olduğunu gören, aralarında çocukların da bulunduğu vatandaşlar, cep telefonlarıyla vahşeti fotoğrafladı. Durum polise ve Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER) Başkanı Fevziye Özkan'a bildirildi. Olay yerine giden polis ve zabıta ekipleri, söz konusu köpeği asılı olduğu yerde bulamadı. Ahırın sahibi S.G., böyle bir şeyi kendisinin yapmadığını söyledi. Bunun üzerine polis ve zabıta ekipleri tutanak tutup, olay yerinden ayrıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Yaşanan vahşetin iki yönlü olduğunu söyleyen SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan, “Olay 7 Şubat saat 18.30 - 19.00 arası Seferihisar Turabiye mahallesinde meydana geliyor. Resimler bana gelir gelmez evden fırladım ve önce olay yerine gittim. Köpek asılı olduğu yerde yoktu; yok etmişler. Benden evvel polis ve zabıta gelmiş, onlara yetişemedim. Görgü tanıkları ile konuştum ve onları emniyete götürdüm. Görgü tanıkları arasında 11 yaşında bir de çocuk olduğu için ifadesini Çocuk Bürosu aldı. Biz de SEHAYDER olarak şikayetçi olduk. Yaşanan olayın hayvana vahşet yönünün dışında bir de çocuğa psikolojik taciz yönü var. Bunu yapan cani bu katliamı çocuğa da izlettirmiş. Çocuğu Devlet Hastanesi'ne götürdüm, travma raporu aldık. Ailesi endişeli. Bir yandan bunu yapan kişi her kimse, kendilerinde zarar vereceğinden korkuyorlar, diğer yandan çocukları için endişeleniyorlar. Biz şikayet dilekçemizi verdik ancak ayrıca çocuğa yapılan psikolojik taciz için de şikayetçi olacağız. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımız bilinsin” diye konuştu.

BU YAPILAN CANİLİK


Haftanın son olayı ise Menemen ilçesinden geldi. Menemen'de hayvansever Maide Tezcan'ın sosyal medyada paylaştığı olay büyük tepki topladı. Tezcan'ın Menemen Metro yakınında beslediği Tilki adlı sokak köpeği boğazı kesilmiş, derisi yüzülmüş halde, çöpe atıldı. Hayvanseverlerin ihbarı üzerine yetkililer katledilmiş hayvanı otopsisi yapılmak üzere olay yerinden aldı. Sosyal medyadan yapılan paylaşımda şu bilgi aktarıldı: “Maide Tezcan'ın bu canı ve diğerlerini her gün gözü gibi bakıp beslediği, SİLSES gönüllümüz Şebnem Orhan'ın bulduğu ve çöpe atılmaması için başından ayrılmadığı, Kocaeli Hayvan Hakları Derneği (KOCAELİDER) Başkanı Selma Pilatin Pek'in Orman Müdürü ile görüşmesi sonucu, İzmir Menemen'de boğazı kesilerek, derisi yüzülerek çöpe atılan bu can, yetkililer tarafından alınmıştır. Otopsi yapılacaktır.”

Yasalar yetersiz


5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda sahipsiz hayvanlara her türlü işkence ve öldürme suçları mala zarar vermek ile eş tutularak cezası paraya çevriliyor. Hayvanseverler uzun yıllardır hayvana karşı işlenen suçların “kabahat” olmaktan çıkarılması için mücadele veriyor. Yeni yasa tasarısında ise sahipli sahipsiz hayvan ayrımı ortadan kaldırılırken, hayvanları katledenlere 6 aydan 4.5 yıla kadar hapis öngörülüyor. Ancak ceza alt sınırının 6 aydan başlaması, suçluların yine para cezası ile serbest kalacağı endişesini büyütüyor. Hayvana şiddet olaylarının takibinde de sorunlar yaşanıyor. Görgü tanığı veya kamera kaydı olmadığında, olaylar soruşturulmadan bırakılıyor. Oysa ki hayvana şiddetin ilerde insana şiddetle sonuçlanacağını belirten hayvan hakkı savunucuları bu tip vakalarda yetkililerden daha fazla özen ve sorumluluk almalarını bekliyor.
İzmir'in üç ilçesinde arka arkaya yaşanan hayvana vahşet olayları vicdanları yaraladı