Haber / Didar DEMİRCİ

Avrupa Birliği (AB) mali desteği ve Alman Kalkınma Bankası aracılığı ile Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Genel Müdürlüğü tarafından 2017 tarihinde imzalanan 325 milyon avroluk hibe anlaşması ile başlatılan “Kriz zamanlarında Herkes İçin Eğitim I-II Projeleri” kapsamında toplamda 167 okul 3 bin 964 derslikle 118 bin 920 öğrenciye ulaşılması hedeflenmişti. Proje, öncelikli illerde afete dirençli eğitim yapıları inşa ederek Suriyelilerin ve Türk vatandaşların eğitime erişiminin artırılması amaçlanırken proje kapsamında ise İzmir’de 12 okul 288 derslikle 8 bin 640 öğrenciye ulaşılması hedeflenmişti. Bu proje kapsamında Karşıyaka’nın Bostanlı Mahallesi’nde yapılması planlanan proje okula mahalle sakinleri tepki gösterdi.

“Bizler kendi okulumuzu yaptıramıyor muyuz?”

Okulun yapılacağı saha önünde toplanan mahalleli basın açıklaması düzenledi. Konuya ilişkin ortak açıklamayı okuyan mahalle sakini Erdinç Uğur, “Ülkemizin geleceği çocuklarımız ve gençlerimiz, bizler onların eğitimine sahip çıkarsak, onlar da aldıkları emaneti koruyabilirler. Burada Milli Eğitim Bakanlığınca tamamı Alman yatırım bankası tarafından hibe edilerek, “Kriz Dönemlerinde Herkes İçin Eğitim” adı altında okul yaptırılıyor. Neden Alman Bankası bu okul yapımının tamamına hibe desteği veriyor. Üstelik tamamı 8 adet okul ve ilk etapta 4 okulun finansmanını vermektedir. Hatta yüklenici firmaya işin bedeli peşin ödenmektedir. Bizler herkes tarafından bilinen itibarlı bir ülkeyiz. Bizler kendi okulumuzu yaptıramıyor muyuz? Yaptırılacak okullar hangi ülkelerin krizi için olacak? Neden bu banka yapılacak okulların tamamına hibe veriyor? Neden bu okulun ismi Kriz Döneminde Herkes İçin Eğitim? Neden ismi Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Atatürk Lisesi değil de İzmir? Amacı ve kimlere hizmet edeceği bilinmemektedir. Bizler bu vatanın evlatlarına sürekli eğitim verecek okul istiyoruz. Biz bıkmadan usanmadan bu işin takipçisi olacağız” dedi.

‘Liseye ihtiyacımız var’

Mahalle sakini Recai Acar ise konuya ilişkin şu şekilde konuştu:

“Burası 40 yıl önce imar planında eğitim alanı olarak işaretlendi. Yıllardır bunun kamulaştırılmasını istiyoruz. En sonunda 2019 öncesi il genel meclisleri kapanmadan önce, son genel meclis döneminde buranın kamulaştırması yapıldı. Yani devlet arsa sahiplerine parasını verdi. Arsa sahipleri bağışlamadı. Kamulaştırma kararını bir taraf kabul edip parasını aldı. Bir tarafta itiraz etti. Sonuçta bitti ve tamamen alan devletin oldu. Bağışlanmadı. Burada devletin yapması gereken yıllardır ihtiyacımız olan lise binasını yapmaktır. Eğer söylentiler doğruysa, kesinlikle bu tuzağa ne İzmirliler ne Karşıyakalılar düşmeyecektir. Ne yazık ki iktidar ve iktidar temsilcileri 19 yıldır söylemlerinde kandırdılar milleti. Şimdi de önümüze ‘AB fonundan alınan parayla liseyi kazandırıyorlar’ diyorlarsa bundan kuşku duymamız kadar doğal bir şey olamaz. Söylentiler üzerine değil gerçekten bostanlının ihtiyacı olan bir lise yapılmasını istiyoruz. Bütün Karşıyakalılar bunun takipçisi olacaktır. CHP örgütü de bu işin takipçisi olacaktır sonuna kadar!”