Folkart Life Bornova, Myvia 414 ve MET Bornova gibi büyük konut projelerinin yer aldığı alana ilişkin Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan imar planı değişikliği iptal edildi.

sinannSon yıllarda Folkart, Myvia, Metinler Yapı, Avcılar İnşaat, CTC İnşaat ve Yücesoy Mühendislik tarafından yapılan lüks konutlarla dikkat çeken Bornova Kazım Dirik Mahallesi 24-O ve 25-O paftalara ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılında yapılan 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği İzmir 3.İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Parçacı ve eşitliğe aykırı


Kazım Dirik Mahallesi 24-O, 25-O paftalarda kalan, Sanayi Caddesi, Üniversite Caddesi ve 364 Sokak ile Çevre Yolu arasındaki bölgeyi kapsayan alana ilişkin İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde 11 Nisan 2016 tarihinde onaylanan 1/5000 ölçekli imar planı Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin açtığı dava sonucunda iptal edildi. 3. İdare Mahkemesi'nin iptal kararında şu gerekçelere yer verildi; “Dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planının, bütüncül olarak nesnel ve bilimsel sınırlar içinde ele alınmasını gerektirmesine rağmen parçacı nitelik taşıması ve planlamanın eşitlik ilkesine aykırı olması, dava konusu işlemde benimsenen plan türünün plan revizyonu yerine plan değişikliği olarak belirlenmesi, dava konusu plan değişikliğinin, dava konusu alandaki fonksiyonel dönüşüm içeriğinin gerektirdiği ölçüde yeterli bir kapsamda ele alınmamış olması, ilave nüfusun gereksinimi olan eğitim ve sağlık gibi kentsel-sosyal altyapı alanlarının öngörülmemiş olması, plan değişikliği kararları ile öngörülen Ticaret Alanı kullanımının yeterli analitik ve bilimsel çalışmalara dayandırılmamış olması, alan büyüklüklüklerine ve yer seçimlerine ilişkin bir değerlendirmede bulunulamaması nedenleriyle dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinde, şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine, imar mevzuatına ve kamu yararına ve hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar vermiştir.”


İnşaatlar durdurulmalı


Mahkemenin verdiği iptal kararı sonrasında yapımı tamamlanmış ve yaşam başlamış olan yapılar 'kazanılmış hak' kapsamında değerlendirildiği için herhangi bir işlem yapılamıyor. Ancak henüz tamamlanmamış inşaatların durdurulması ve yeni düzenlemeye göre ruhsat onayı almış projelerin ruhsatlarının ise iptal edilmesi gerekiyor. Bölgede inşaatları devam eden firma yetkilileri ise kararın detayları ve nasıl uygulanacağı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını, ilgili birimlerinin yapacağı inceleme sonrasında açıklama yapılacağını bildirdi.