Haber / Didar DEMİRCİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş İzmir Şubeleri, Konak Kemeraltı girişinde ‘Gelirde adalet, vergide adalet. Geçinmek istiyoruz’ diyerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun faiz indirimi kararı sonrasında Türk lirasının değer kaybettiğine dikkat çekerek, “Bir günde Türk lirasının nasıl değer kaybettiğini hep beraber gördük. Bir günde hep beraber yoksullaştık. Bir kez daha belli oldu ki 2022 kışına pahalılık ve işsizlik damgasını vuracak. Ülkeyi gerçek anlamda bir karakış bekliyor” dedi.

MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR

İktidarın ekonomik politikalarını eleştiren Sarı, “Mızrak çuvala sığmıyor. Ülkeyi yönetenlerin tüm geçim ve işsizlik sorununa dair bildiği sadece iki politika var: Birisi sorunu yok saymak, diğeri de sorunu dile getirenlere baskı. Ancak sorunlar yok sayılınca, sorunları dile getireni baskıyla susturunca, hakkını arayıp soranı işten çıkarınca, hapse atınca sorunlar ortadan kalkmıyor. Sadece ve sadece çözümlerin konuşulması engelleniyor. Kimi zaman istatistik oyunlarıyla, kimi zaman konuşanlara baskıyla, sansürle, gözaltıyla, şiddetle sorunlar yok sayılmak isteniyor. Ama ülkenin dört bir yanında iş bulamıyoruz, barınamıyoruz, geçinemiyoruz çığlıkları yükseliyor” diye konuştu.

“HALKIN EMEĞİNİ PAZARLIYORLAR”

Asgari ücretten vergi alınmasın talebini hatırlatan Sarı, “İşçilerin patronundan daha yüksek oranda vergi ödediği bir ülkede, vergileri bir gecede bir kararname ile sıfırlanan ayrıcalıklı şirketlerin, yurtdışına kaçırdıkları servetlerini biz görüyoruz ama örneğin savcılar görmüyor, devlet görmüyor.  İŞKUR ve SGK kaynaklarından patronlara yapılan kıyaklar ortada iken, halkın geçimi için en ufak bir sosyal politika önlemi gündeme gelmiyor. İşsizlik rekor kırarken, işçilere ait olan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının çoğunun büyük bölümü patronlara aktarılırken, bir avuç ayrıcalıklının 3’er 4’er maaş aldığı, işe gitmeden maaş bağlandığı bir ülke haline geldik” diyerek eleştirilerini sıraladı.

Ayrıca Türk lirasını bilerek ve isteyerek değersizleştirdiklerini iddia eden Sarı, “Türk lirası değer kaybettikçe emeğimiz, doğamız, doğal kaynaklarımız, kentlerimiz değersizleşiyor. Ve uluslararası sermayeye için kelepir emek, kelepir memleket pazarlaması yapılıyor. “Gel yatırımcı gel, en ucuz emek, köle emeği burada, sendika yok, grev yok, hak yok, hukuk yok” diye bu ülkeyi bu halkı pazarlıyorlar” dedi.

“BÜTÇEDEN HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) önümüzdeki aylarda 2022 bütçe görüşmelerinin başlayacağını dile getiren Sarı, “Bütçede oldukça basit düzenlemeler yapılarak, bu ülke bu halk nefes alabilir. Birkaç ay içinde yeni asgari ücret çalışmaları başlayacak. Hem bütçe hem de asgari ücret artan hayat pahalılığına karşı emekçilerin soluk almasını sağlayabilir. 2022 karakışına karşı halkın ekmeğini savunmak için acil önlemler alınmalıdır. Gelirde ve vergide adalet sağlanmalıdır” sözlerini kaydetti. Sarı, sözlerini işçilerin taleplerini sıralayarak tamamladı:

1. Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

2. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20’den 10’a indirilsin. Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.

3. En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

4. Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

5. Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.