Haber/ Özge GÜNERKEN

Türkiye genelinde Covid-19 salgınını kontrol altına alabilmek için devreye alınan kısıtlama kararları sonrasında sokak hayvanlarının aç ve susuz kalmamaları için gerçekleştirilen çalışmalar İzmir’de hız kesmeden devam ediyor. İzmir Valiliği başta olmak üzere İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler ile el ele veren STK ve gönüllüler düzenli olarak mama dağıtımı gerçekleştirerek sahipsiz canların ihtiyaçlarını karşılıyor.

Covid-19 salgınının ciddi boyutlara gelmesi ve sosyal kısıtlamaların başlamasıyla birlikte sokak hayvanlarının bazı bölgelerde açlık sıkıntısı yaşadıkları ortaya çıkmış, STK’ların bu durumu gündeme getirmesi ve ardından da İçişleri Bakanlığı’nca alınan kararlar sonrasında besleme seferberliği başlatılmıştı.

İzmir örnek oldu

İzmir ise genelgenin çıkmasından 15 gün önce gerekli tedbirleri alarak tüm Türkiye’ye örnek oldu. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder, “13 Mart’tan bu yana İzmir’de Valiliğin öncülüğünde besleme seferberliği başlatıldı ve başarıyla sürdürülüyor. HAYTAP olarak ilk sokağa çıkma yasağı ilan edilir edilmez Valimiz Erol Ayyıldız’a durumu aktardığımızda hemen harekete geçilerek daha ilk hafta sonunda mamalar hazır edilmişti. Dolayısıyla yaklaşık 2 aydır sorunsuz bir şekilde İzmir’de besleme çalışmaları yapılmakta. Birçok kentte besleme konusunda çıkan genelgeye rağmen sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Tabii İzmir’in erken harekete geçmesinde en önemli etken Valimizin hayvansever olması. Bu konulardaki duyarlılığı ve desteği için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

İzmir genelinde gerek Valilik gerekse belediyeler her hafta tonlarca mama dağıtımı yaparak, sokak hayvanlarının imdadına yetişirken çalışmalara gönüllüler de katılarak destek veriyor.

Onlar için elele

Resmi kurumlar ve gönüllüler işbirliğinde süren besleme seferberliğine zaman zaman markalar da destek veriyor.

Öndeki hafta Lider Pet Food, Hayvan Hakları Federasyonu’na (HAYTAP) tam 5 ton mama bağışladı. Mamalar İzmir’in 30 ilçesindeki tarım müdürlüklerine dağıtıldı ve sokak hayvanlarının karnı doydu. HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, “Lider Pet Food fabrikasından bizim de gözetimimizde mamalar tarım ilçe müdürlüklerine teslim edildi. Lider Food ‘Onlar için elele’ kampanyası ile bir kez daha sokak canlarının yanında olduğunu kanıtladı. Kendilerine minnettarız" dedi.

Sokak hayvanlarını besleme seferberliğine destek olan bir diğer marka ise PawPaw Türkiye oldu. Markanın tedarik ettiği 5 ton mama HAYTAP aracılığı ile sokak hayvanlarını besleyen ihtiyaç sahibi gönüllülere ulaştırıldı. İzmir’in birçok noktasında yüzlerce canın karnı doymuş oldu. Hayvanseverler bu tip kampanyaların tüm mama firmalarına örnek olmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

Trendyol’dan Şopen’e yardım eli

Online alışveriş sitesi Trendyol ise barınak canlarını unutmadı. HAYTAP ile işbirliği yapan Trendyol, toplam 3 ton kedi ve köpek mamasını İstanbul, Ankara ve İzmir'de kırsalda ve barınaklarda yaşayan terkedilmiş can dostlara bağışladı. İzmir’e gelen 1 ton mama Şopengazi Nebiha Deprem Bakımevi ve Çandarlı Bakımevi canları arasında paylaştırıldı. Bakımevi gönüllüleri “Sağlığımız için evde kalmanın büyük önem taşıdığı bugünlerde sahipsiz dostlarımızı unutmayıp yanlarında yer alan Trendyol'a teşekkür ederiz” dedi.