İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve Tüm Bel-Sen üyesi arasında yapılacak toplantıda, 2020 yılı için yapılacak toplu iş sözleşmesinde başta maddi haklar olmak üzere, sendikal ve sosyal alanlarda birçok başlık görüşülecek.

Bu görüşmelerde maddi haklar, alım gücü sürekli eriyen emekçilerin en önemli konusu olarak öne çıkıyor. Yüksek enflasyon ve sürekli rekor kıran döviz kurları nedeniyle hükümetin yılbaşında yaptığı zam yetersiz kalıyor; sadece geçen yılki alım gücünü korumak için bile toplu iş sözleşmesinde maddi bir iyileşme sağlanması zorunlu hale geliyor. Bu nedenle sosyal denge tazminatı ve ikramiyelere dair emekçilerin somut ihtiyaçları kaynaklı bir beklentisi bulunuyor.

Emekçilerin ayrıca kurum olarak ürettiği belediye hizmetlerinden ve tesislerinden indirimli yararlanma, yemekhanelerin sayısının artırılarak daha fazla memurun yararlanabilmesi, sosyal tesis açılması, görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavlarının açılması gibi hakların yanı sıra, zabıta personellerinin haftada 2 gün tatil yapma olanağı, kadınlara ayda 1 gün mensturasyon izni tanınması, sahiplenilen sokak hayvanlarının ilaç ve aşılarının karşılanması, hizmet binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesi konularında net talepleri bulunuyor.

Tüm Bel-Sen, bir emekçinin kazanımı bütün işçi sınıfının kazanımı demektir diyerek, bu toplu sözleşme kazanımlarının, Türkiye çapında ses getireceğini ve diğer emekçilerin de talepleri için mücadelesine güç vereceğine inanıyor. Bu nedenle toplu iş sözleşmesi masasına binlerce emekçiden aldığı güçle ve yetkiyle oturacak ve mücadelesini de emekçileri sürece dahil ederek sürdürecek. Bir önceki toplu sözleşmede de olduğu gibi, ne yapacağına da sandıklar kurup, emekçilerin sandıktan çıkan iradesine uyarak karar verecek.