Haber/ Didar Demirci

Bayraklı Belediyesi, Sevgi ve Kardeşlik Vakfı (SEVKAR) iş birliği ile 30 Ekim İzmir Depremi'nde evlerini kaybeden ya da hasar gören yurttaşlar için bir yardım kampanyası yürütmüştü. Kampanya kapsamında depremzedelere 300 ve 600 TL nakit desteğinde bulunulmuştu. Yazarımız Seçkin Öner, geçtiğimiz Pazartesi günü köşesinde, yardımdan faydalanma isteyen depremzedelere bir muvakkatname imzalatıldığını ve bu belgede depremzelerin kişisel bilgilerinin kullanımına izin alındığını açıklamıştı. Seçkin Öner'in, ‘Bir Garip Yardım…’ başlıklı yazısında yardım kampanyasında adı geçen vakıf hakkında resmi bir bilgi bulmamasına dikkat çekmişt ve Bayraklı Belediyesi'ne şu soruları yöneltmişti: Bu vakıf kimdir? Nasıl bir iş birliği olmuştur? Bu muvafakatnamede istenenler normal midir? Onlarca vatandaştan toplanan bu kişisel bilgiler nerede kullanılacaktır? Vakfın “Yurt içi yurt dışı çalışma ortakları” ne demektir?”

AB Destekli vakıf

Öner’in gündeme taşıdığı iddialar üzerine Bayraklı Belediyesi yetkililerinden açıklama geldi. Bayraklı Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan açıklamada: “Normalde vakfın çalışma alanı biz değiliz. İlk defa depremzedelerle çalıştılar. Bize gelip, depremzedelere yardım etmek istediklerini söylediler. Biz de aracılık yaptık. Kişi ile depremzedeyi buluşturarak bir problemi ortadan kaldırmaya yardımcı olduk” denildi. Belediye olarak bir çok vakıf ve dernekle iş birliği yaptıklarını, özellikle depremden sonra iş birliği protıollarinin daha da artığını ifade edilen açıklama şöyle devam etti: “Yazıda söz edilen SEVKAR ile de bu kapsamda bir çalışma yürüttük ve kampanya kapsamında toplam 500 vatandaşımıza yardım kartı verdik. Bunların 200’üne 300’er lira, diğer 300’üne ise 600 lira yardım yapıldı. SEVKAR, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir vakıf ve daha çok mültecilerle çalışıyor. Sayın Öner’in köşesinde yer verdiği muvafakatname de mülteciler için kullanılan matbu bir form. Bu formu bizimle yapacakları yardım kampanyasında da kullanmak istediler. Ancak bir vatandaşımızdan gelen tepki üzerine muvafakatname değiştirildi. Muvafakatname, sadece '600 lira yardım kartını aldım' şeklinde sadeleştirildi” denildi.

Yeni muvafakatname

Bayraklı Belediyesi'nin tepki üzerine güncellediği muvafakatnamede ise şu bilgiler yer aldığı paylaşıldı: “Bayraklı Belediyesi iş birliği ile Sevgi ve Kardeşlik Vakfı tarafından deprem yardımı çerçevesinde dağıtılmakta olan A 101 market kartını teslim almak için Sevgi ve Kardeşlik Vakfı'na vermiş olduğum kişisel verilerimi, tam açık rızam ile verdiğimi kabul ederim. Sevgi ve Kardeşlik Vakfı tarafından söz konusu verilerimin yalnızca söz konusu yardımın toplanması amaçları çerçevesinde saptanmasını ve yalnızca söz konusu yardım faaliyeti çerçevesinde zorunlu olan paydaşlar ile (fon aldıkları yerler ile yardım yaptıkları yerler) paylaşılmasını kabul ediyorum.”

SEVKAR, geçtiğimiz Şubat ayında da Bayraklı'da selden zarar gören ailelere Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ile birlikte gıda kolisi dağıtmıştı.