Haber / Didar DEMİRCİ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Haber Sen, ülkenin farklı noktalarından sendika yöneticilerinin ve üyelerinin sürgün edilmesine ve de kurum yöneticileri tarafından baskıya maruz kalmaları nedeniyle ülkenin farklı noktalarından Ankara’ya yola çıktı. İzmir’de etkili olan olumsuz hava koşullarına rağmen Alsancak Gar önünde toplanan BTS ve Haber Sen, basın açıklamasının ardından üyeleri ve sendika yöneticileriyle beraber Ankara’nın yolunu tuttu. İzmir’deki ortak basın açıklamasını okuyan BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol, “Bizlerin bugün burada bulunmasının ve Ankara’ya yürüyüşünün nedeni; aynı bakanlığın kurumlarında faaliyet yürütmekte olan sendikalarımızın üyeleri, yöneticileri ve temsilcilerinin baskıya uğraması karşısında, bu ayrımcı ve hukuk dışı uygulamaların geri alınması talebimizi hem ilgililere iletmek hem de bu hukuksuzluklara sessiz kalmadığımızı, kalmayacağımızı vurgulamaktır” dedi.

“Ses çıkarttığımız için rahatsız oluyorlar”

Devlet kurumlarına yapılan atamalardaki kıstasın ‘iktidara yakınlıkla’ ölçüldüğünü dile getirerek, eleştirileri sıralayan Akyol, “Kurumlarımızda gerçek sendikacılığı yapan BTS ve HABER SEN olarak; Sendikacılığı siyasi saiklerle yürütüldüğü, iktidara yandaş olunduğu, kurum yöneticilerine hoş görünmek için çaba harcandığı ve başka pek çok nedenle birlikte koltuk hırsıyla dolu olunduğu bir yerde bizler, yaptığımız açıklamalarla, verdiğimiz mücadeleyle, nerede haksızlık, nerede adaletsizlik varsa karşısında durarak, nerede kamu zarara uğratıldıysa teşhir ederek, nerede liyakatsizlik, nerede hukuksuzluk varsa yargıya taşıyarak kurum yöneticileri başta olmak üzere pek çok çevreyi rahatsız etmekteyiz” diye konuştu. Korona virüs salgını döneminde de kurum yöneticilerine yaptıkları uyarıların yanı sıra basında ve sosyal mecralarda konuya ilişkin dile getirdikleri söylemlerinde kurum yöneticilerini rahatsız ettiğini belirten Akyol, “Bizlerin yaptığı gerçek sendikacılık karşısında rahatsız olan siyasi iktidar ve örgütlü olduğumuz kurumların yöneticileri tarafından sendikalarımıza yönelik ayrımcı ve baskıcı uygulamalar yetmiyormuş gibi şimdi de yasaları ve hukuku hiçe sayarak, temsilci ya da yönetici olup olmadığına bakmaksızın üyelerimiz hakkında sürgün kararları verilmektedir. Anti demokratik uygulamalar pandemi koşullarında artarken, hak aramak için eylem etkinlik düzenlemesine dahi izin verilmediği bu dönemde yaşanan hukuksuzluklar karşısında sesimizi duyurmak üzere sosyal medyada paylaşımlarda bulunmamız bile tehdit olarak görülmekte, soruşturmalar açılmakta, cezalar verilmekte ve sürgünler yaşamaktayız” diye konuştu.

4 Şubat’ta Ankara’dalar

Şimdiye kadar BTS ve Haber Sen üye ve yöneticilerinin yaşadıklarını hatırlatan Akyol, “İşin özü; demokrasi söylemlerini ağzından düşürmeyip, tam aksi uygulamalar yapan siyasi iktidarın kurumlara atadığı bürokratlar tarafından “ben yaparım oldu” diyerek pek çok hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Bu hukuksuz kararlarla sendikal faaliyetlerimiz engellenmekte, üye, yönetici ve temsilcilerimiz cezalandırılmaktadır. Bu hukuksuzluklar açıkça Anayasaya, ulusal ve uluslararası yasalara aykırı olduğu kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunundaki memurun ve sendika yöneticilerinin güvencesi hakkındaki maddelere de aykırılık taşıyarak suç işlenmektedir. Bu kararların alınmasında söz sahibi olan kurum yöneticilerine sesleniyoruz; “Hukuka aykırı bir şekilde verdiğiniz bu kararlardan bir an önce vazgeçin!” Şurası çok iyi bilinmelidir ki üye ve yöneticilerimize karşı yapılan ve yasal olmayan bu uygulamaları fili, meşru ve hukuki mücadelemizle durduracağız” ifadelerini kullandı. Akyol, konuşmasının sonunda 4 Şubat Perşembe günü Ankara’da olacaklarını duyurdu.