Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, otopark mevzuatına aykırı olduğu için ruhsat vermedikleri Alsancak Stadı üzerinden kendisini hedef alan AKP'li isimlere sert çıktı. Pekdaş; “Niyetleri oraya stat yapmak değil. Bizi aptal mı zannediyorlar. AVM yaptırmayacağız, o stat oraya yapılacak” dedi.

İzmir'de sık sık karşı karşıya gelen CHP ve AKP'li isimler arasında tansiyonu yükselten konu bu kez Alsancak Stadı oldu. Konak Belediyesi'nin otopark mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle ruhsat vermediği stat üzerinden Başkan Sema Pekdaş'ı hedef alan AKP'li isimlere, muhatabından yanıt geldi. Başkan Pekdaş, düzenlediği basın toplantısı ile, stat için gerekli olan ruhsatı vermeme gerekçelerini sıraladı. İktidar temsilcilerinin ‘Konak Belediyesi kente ihanet ediyor’ sözlerine dair açıklama yapan Pekdaş, “2014 Ağustosu’nda Alsancak Stadı’nın yıkılmasına karar verildi. Ondan öncesinde de hep bir AVM tartışması vardı. ‘Buraya AVM yapılsın diyerek gündem oluşturulmaya çalışılıyor, burası çürük’ deniyordu. Stat 85’inci yılında kapatıldı ve yıkıldı. Bütün İzmir kamuoyu ‘Alsancak İzmir’dir, İzmir tarihtir, bu kadim şehrin değerlerine ihanet edilmemelidir, burada yeniden stat olmalıdır’ diye güçlü bir kamuoyu oluşturdu. Bu baskıyla ‘evet artık burada bir stat yapılacak’ dendi. Gençlik Spor İl Müdürlüğü getirdiği planlar üzerinden belediye tadilat yaptı büyükşehir onayladı. Biz burada bir stat inşaatı içinde projenin gelmesini bekledik. Proje geldi. Gelen projede otopark yeri yoktu. Kanunen otopark yeri ayrılmak zorunda statlarda” dedi.

OTOPARK MEVZUATA AYKIRI

Türkiye’de yapılan diğer statlara baktıklarını ve bu statların hepsinde otopark yerlerinin uygun olduğunu görüdüklerini vurgulayan Başkan Pekdaş; 'Konak Belediyesi ihanet ediyor, ideolojik davranıyor’ diye açıklama yapanlar bunu bakan düzeyine yükseltenler geri dönüp diğer statlarda ne olduğuna bakmak durumundalar. Kendi verdikleri projenin üstünde bu yazı var. Her 30 koltuğa bir otopark olmak zorunda. Kendileri itiraf ediyorlar. Konak Belediyesi nasıl ideolojik davranıyor?” diye konuştu. AKP'nin niyetinin buraya ‘ruhsat verilmedi’ söylemlerini yaymak olduğunu savunan Pekdaş, Konak Belediyesi'nin hukuka uygun davranmanın ideolojisini yaptığını belirtti. Otoparklar konusunda kanunda yer alan maddeleri hatırlatan Başkan Pekdaş, şunları söyledi: “Bu otoparklar aynı zamanda kulüplerin geliridir.” Burada mevzuata aykırı bir otopark planlandığını söyleyen Pekdaş, AKP'nin başından ruhsat verilemeyeceğini bile bile bu planları yaptıklarını kaydetti. Başkan Pekdaş; “Ruhsat alamıyoruz demenin bahanesini arıyorlar. Türkiye artık masa başı manipülasyon ve planlamalara alıştı. Algı yönetimi üzerinden taraftarı, kitleleri manipüle çabalarını öğrendi. Hepimiz Kabataş yalanını biliyoruz. Toplumun bir hassasiyeti vardı. Camide içki içtiler dediler. Ellerinde kamçılar olan gençler türbanlı bacımızı dövdüler gibi bir sürü fanteziler uydurmuşlardı. Toplumu bölmeye gerilim yaratmaya çalışıyorlar. Bugün görüyoruz ki onların hepsi masa başında tezgahlanmış” ifadelerini kullandı.

Slayt8

GERÇEK NİYET BAŞKA

Burada da İzmir’de spor taraftarını manipüle edebilir miyim derdindeler, açıklamasında bulunan Başkan Sema Pekdaş; “Aslında ideolojik davranan onlar. Taraftarı manipüle etmeye çalışan kimler? Tribünlerden terör örgütü çıkarma gayreti içinde olanlar. Proje takımları yaratarak sporu kendi mecrasından uzaklaştıran insanlar spor kamuoyunu manipüle edebilir miyim düşüncesindeler. Ama burada Alsancak taraftarı hukuka saygılıdır” dedi. Altay taraftarının hukuka arka çıkacağını vurgulayan Pekdaş, buradan onlara ekmek çıkmayacağını ve İzmir’e yakışır bir stat olması gerektiğini kaydetti. Pekdaş, şunları söyledi: “Altay seyircisi bunu hak ediyor. Eğer orada bir otopark olursa kulübün geliri de olacaktır. Beyoğlu’na yapılan Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu 13 bin kişilik, bin 200 araç var. Şehrin ortasında. Burası da şehrin ortasında, 13 bin kişilik niye 21 tane? İzmirliyle, Altay kulübüyle alay mı ediyorlar? Alsancak Stadı’na yapılması gereken otopark sayısını temin eden bir stat yapmalıdırlar. Haksızlığı gidermelidir. Ödeneği yükseltilmeli. 55 milyona oraya mevzuata uygun stat yapılmaz. O zaman gerçek niyet stat yapmak değil. Gerçek niyetlerinin stat yapmasını istiyoruz manipüle değil.”

Hukukun üstünlüğü vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'İstanbul'a ihanet ettik' sözlerine atıfta bulunan Başkan Pekdaş, kendilerinin 'İhanet ettik' itiraflarında bulunmayacaklarını vurguladı. Bunları söylememek için de hukuka uyugun davranacaklarını işaret eden Pekdaş; “Bu ideolojik davranmaksa biz hukukun üstünlüğü ideolojisine uygun bir belediyecilik yapacağız. Kente yapılan haksızlığın bir an önce son bulmasını ve projenin buna uygun düzenlenmesini istiyoruz. Burası otopark kanuna uygun hale getirilsin. Yeniden değerlendirmeye alınsın. Kanuna aykırı ruhsat vermemizi istiyorsanız bu mümkün değil. Çözümü var. Projeyi düzeltin. Bütün diğer statlarda yapıldığı gibi. Bütün statlarda yapılan niye Alsancak’ta yapılmaz? İzaha ihtiyaç olan nokta budur. Siz Karaman’a İstanbul’un göbeğine yaptığınız stada ölçüleri getireceksiniz, Alsancak’a gelince yok” ifadelerini kullandı.

Bizimle dalga mı geçiyorlar?

Başkan Pekdaş, “İzmir’i öyle çaresiz bir halde bırakıyorlar ki, ‘nasıl olsa çıktı bir an önce stat yapılsın’ diyorlar. Bir an önce yapılsın demek ihanettir. Bizimle dalga geçiyor gibiler. Kendi verdikleri projede çelişiyorlar. Otopark çevredeki parsellerden sağlanacaktır diyor. Mülkiyet sahipleri var. Plan kararı gereği nasıl kullanılacağı belli böyle şey olur mu? Bizimle dalgamı geçiyorlar? Bizi aptal mı zannediyorlar. Ne kadar gerektiğini kendileri hesap etmişler. 431 kapasiteli otopark lazım diyor. Hesaplarına uygun projeyi yapmayanlardan hesap sormak gerekir. Bir otobüs 7 araç girince doluyor” dedi.

O stadı yapacaklar

İktidar mensuplarının yavuz hırsız ev sahibini bastırır hesabı davrandığını ancak kendilerinin İzmir'in hakkını savunduklarını dile getirdi.AKP'nin de İzmir’in hakkını savunarak, yalan söylemeyerek İzmir’in kalbini fethedebileceğine dikkat çeken Pekdaş, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “Boğazın içine tüp geçit yapan hükümet Alsancak’ta bodruma otopark yapabilecek bir teknik yapıya sahiptir. Bu iş para. Burada ‘niye 55 milyon ayırdın, bodruma inmedin, otopark yapmadın?’ diye sormak lazım. İddia ediyorum niyet oraya stat yapmak değil. Niyetleri kaçmak. Ama biz burada olduğumuz sürece onlar oraya o stadı yapacaklar. Oraya AVM yaptırmayacağız.”

Göztepe Stadı ile fiyat farkı nereden geliyor?

Projeyi ihale eden Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın asıl niyetinin stadı yapmamak olduğunu savunan Başkan Pekdaş, “Aynı dönemde Göztepe’nin de stadının onayını verdik. Göztepe Stadı 20 bin kişilik ve ihale bedeli 218 milyon 900 bin TL, Alsancak Stadı 13 bin kişilik ve 54 milyon 880 bin TL ihale edildi. Bu fark nereden geliyor? Otopark olmamasından geliyor. Mevzuata aykırı davranıp bir otopark yeri planlamamışlar. Bunu en başında düşünmüşler. Ne yapalım da biz buraya stat yapmayalım demişler. En sonunda ruhsat alamıyoruz diye algı yönetimi üzerinden kitleleri, taraftarı yönlendirmeye çalışıyorlar” dedi.