Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir'de Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Başhekimi Doğan Yıldırım’ın hastanenin WhatsApp grubunda sağlık çalışanları için yazdığı mesajlara tepkiler sürüyor. Konuya ilişkin İzmir Sağlık Platformu, “Liyakat, meslek etiği ve kamu kurum kültürü yoksunu idareci istemiyoruz!” başlıklı kamuoyu açıklaması yaptı.

İzmir Diş Hekimleri Odası, İzmir Tabip Odası, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş Sendikası, Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (Ses), Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İzahed), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (Shuder), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (Tahud), İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (İzased), Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi, Türk Psikologlar Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri Ve Teknikerleri Derneği imzasını taşıyan açıklamada, “Sayın Doğan Yıldırım’ın sağlığın ekip işi olduğunu öğrenemediğini, oturduğu koltuğun ağırlığını taşıyamadığını gözlemliyoruz. Liyakattan, meslek etiğinden ve kamu kurum kültüründen yoksun yöneticilerin sağlık hizmetlerine katkı sunması mümkün değildir. “Yönetemiyorsunuz, ölüyoruz!” demiştik, bunu bize daha ne kadar kanıtlayabilirsiniz. İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nü ve Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz! Canımız pahasına hizmet veriyoruz. Sağlık emekçilerinin sabrını zorlamayın. Liyakatten ve meslek etiğinden yoksun yöneticilerin fedakârca hizmet veren sağlık çalışanlarının kalbini kırmasına izin vermeyin. Gaziemir Devlet Hastanesi Başhekimi’nin istifası yeterli değildir. Hakkındaki iddialarla ilgili soruşturma açıldığı öğrenilen Başhekim’in, sağlık çalışanlarına ve kamuoyuna hesap vermesi sağlık çalışanlarının beklentisidir” denildi.

“İdarecilerde liyakat esas alınmalıdır”

Öte yandan Başhekim Yıldırım’ın hemşireleri kasteden sözlerini ‘hakaret ve saygısızlık’ olarak değerlendiren Türk Sağlık Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Şenol Atıcı’da liyakat noktasına değindi. Atıcı, “Sağlık çalışanlarının emeklerini itibarsızlaştırmak, önce sağlık sistemine zarar verirken aynı zamanda tüm sağlık camiasını da zan altında bırakmaktadır. Sağlık çalışanları arasında bir meslek grubunun diğer meslek grupları üzerinde baskıcı, ayrıcalıklı göstermek kimsenin hakkı ve haddine değildir. Bu tür olayların bir daha tekrar etmemesi için tüm sağlık birleşenlerinin, sağlıktaki tüm teşkilatların mücadele vermesi şarttır” dedi.

Başhekim istifa etti

Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Başhekimi Doğan Yıldırım’ın hastanenin WhatsApp grubunda hemşireler için yazdığı mesajlarda “Siz doktorlar hemşirelerin komutanısınız, arkadaşı değil. Emredeceksiniz ve yapacaklar, hastaların battaniyesi eksik, çarşafı yırtık, yastığı yok.” ifadelerini kullanması üzerine soruşturma başlatılmıştı. O başhekim sosyal medyadan istifa ettiğini duyurdu.

Ne olmuştu?

İzmir'de Gaziemir Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi Başhekimi Doğan Yıldırım’ın hastane WhatsApp grubunda hemşireleri hedef alan hakaret içerikli mesajları ortaya çıktı. Söz konusu mesajlarda Başhekim Yıldırım’ın “Siz doktorlar hemşirelerin komutanısınız arkadaşı değil. Emredeceksiniz ve yapacaklar” sözleri sağlık meslek örgütlerinin ve çalışanların tepkisine neden oldu.

Ayrıca Başhekim Yıldırım, hastanenin Whatsapp grubundan hastane doktorlarını hemşirelere karşı nasıl davranmaları gerektiği konusunda skandal uyarıda bulundu. Sağlıkpersonelihaber.net’in haberine göre, Başhekim Yıldırım, “Siz doktorlar hemşirelerin komutanısınız, arkadaşı değil. Emredeceksiniz ve yapacaklar, hastaların battaniyesi eksik, çarşafı yırtık, yastığı yok.” diyerek hastanedeki yönetim eksikliklerini itiraf ederken mesajının devamında “Şefkat desen hiç yok zaten, öküz gibi tavırlar” hakaretinde bulundu.

Soruşturma başlatıldı

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Başhekim Doğan Yıldırım hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Köşger, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bahse konu Başhekim hakkında soruşturma başlatılmıştır. İlimizde bütün mesleklerin, kişilerin ve kurumların uyum içinde çalışması için gereken tedbirler alınacaktır" dedi.