İzmir’deki 8 hastaneye 4 aydır başhekim atanmadı. Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, atamaların yapılmamasının hizmetlerin aksamasına neden olduğunu kaydetti.

Haber/ Umut KARAKOYUN

İzmir’deki 8 hastaneye 4 aydır başhekim atanmadı. Binlerce insanın hizmet aldığı Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, Buca Doğum Hastanesi ile Bornova, Alsancak, Kemalpaşa, Dikili ve Foça Devlet Hastaneleri'ne re atama yapılmaması ise eleştirilere neden oldu. Türk Sağlık-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, yaşanan bu belirsizliğin hizmetlerde aksamalara yol açtığını ileri sürdü. Yetişmiş pek çok kişinin olduğunu vurgulayan Doğruyol, liyakatın ikinci plana atıldığını savunarak, “Adamı olanlar bir yere getiriliyor. 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile bunu zirve olarak yaşadık. Her iki yılda bir hastanelerdeki idareci arkadaşların sözleşme imzalaması ile birlikte hastanelerde bir yarış başladı” dedi. Yine bu dönemde sağlık harcamalarının kat be kat arttığını söyleyen Ahmet Doğruyol, hastanelerdeki idarecilere her 6 ayda bir karne düzenlendiğini ve karnedeki en temel kriterin de hastanedeki idarecilerin para kazanması olduğunu dile getirdi, “Bu da devlet hastanelerinin para kazanma yollarını aramaya başlamasına neden oldu” dedi.

İHALE BİLE YAPILAMIYOR

Sağlık Bakanlığı’nın ‘kervan yolda düzülür’ mantığı ile hareket ettiğini ileri süren Doğruyol, “Bu yıl Haziran ayında hastanelerdeki yöneticilerimizin yüzde 95’inin sözleşmesi sonlandırıldı. Aradan geçen bunca zamana rağmen hala atama yapılmadı. Neden? Çünkü karar veremiyorlar. Örneğin bir hastaneye atanması gereken başhekim adayının arkasında bir milletvekili var, diğerinin arkasında başka milletvekili var, bir başkasının ise il başkanı var. Şimdi kimi atayacaklarına karar veremiyorlar” ifadelerini kullandı. Ayrıca 27 Ağustos’ta 694 sayılı KHK’nin yayımlandığını ve kanuna göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumların bir araya getirileceğinin açıklandığını hatırlatan Başkan Doğruyol, aradan iki ay geçmesine rağmen hala bu birleştirme konusunda bir kargaşanın olduğunu söyledi. Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Müdürlüğü’nün yöneticilerinin belli olmadığını dile getirerek, “2 aydır bu kurumlarda hiçbir ihale yapılmıyor ve bu da vatandaşa yansıyor. Vatandaşın hizmet alması noktasında aksaklık var. Sistem değiştirilecekse bunun tartışması yapılır, sürece ilgili çevreler de dahil edilir” dedi.

Bediha Salnur, İl Sağlık Müdürü oldu

İdarecilerin bir an önce belirlenerek göreve başlaması gerektiğini açıklayan Ahmet Doğruyol, şunları söyledi: “İdareci arkadaşların kesinlikle kadroları ile koltuğa oturması gerekiyor. Sözleşmeli sistemden vazgeçilmesi gerekiyor. Çünkü siyasi iradenin sözleşmeli istemesinin en büyük gerekçesi, bürokratları istediği gibi kullanmak istemesi. Davul birinde tokmak başka birinde oluyor. Bu arkadaşlar tedirgin şekilde koltuklara oturacak ve iki yıl sonra ne olacağını düşünecek. Görev verilecek kişilerde liyakat ön plana çıkmalı.” Öte yandan İl Sağlık Müdürlüğü görevini vekaleten yürüten Bediha Salnur’a görev sözlü olarak verildi. Ancak resmi tebligat henüz yapılmadı.