Haber/  Didar DEMİRCİ

Buca Cezaevi'ndeki 64 tutuklu ve hükümlüde korona virüs tespit edilmesi İzmir Barosu'nu tedirgin etti. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgilendirme talebinde bulunan baro, olumsuz yanıt aldı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Buca Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yeni tip korona virüs testi pozitif çıkan ilk vakanın ardından 64 tutuklu ve hükümlünün daha testinin pozitif çıktığını, sağlık durumlarının iyi olduğunu bildirdi. Cezaevinde salgının görülmesi haberi ile harekete geçtiklerini dile getiren İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Cezaevi Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Özgür Yılmazer, konunun aydınlatılması için İzmir’deki tüm cezaevlerine ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgilendirme talebinde bulunduklarını fakat olumsuz yanıt aldıklarını söyledi.

Baro, üç soru sordu

Buca Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda korona virüsün görülmesi nedeniyle İzmir’deki tüm cezaevlerine ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na bilgilendirme talebi yazısı gönderdiklerini dile getiren Yılmazer, konuya ilişkin olarak üç sorunun yanıtlanmasını istediklerinin altını çizdi. Yılmazer, bilgilendirme talebinde bulundukları yazıda: “Ceza İnfaz Kurumunuzda, covid- 19 (Korona) salgını kapsamında alınan önlemler nelerdir? Ceza İnfaz Kurumunuzda, tüm idari personel dahil olmak üzere, infaz koruma memuru, tutuklu, hüküm özlü, hükümlü, sağlık personeli vb. kaç kişide Covid-19 semptomları görülmüştür, kaç adet test yapılmıştır, kaç kişide covid- 19 pozitif tanısı konulmuştur ve kaç kişi tedavi için sağlık kurumlarına sevk edilmiştir?” soruları yer aldı.

Personelden bulaştı

Tutuklu ve hükümlülerin avukatları aracılığıyla gelen başvurulardan virüsün, idari personel ve sağlık personeli tarafından taşındığı üzerinde durduklarını dile getiren Yılmazer, daha önce salgın kapsamında önlem alınması için cezaevlerine uyarıda bulunduklarını vurgulayarak, “Özellikle izolasyon konusuna dikkat edilmesini, dışarıdan cezaevine girecek idari personel, sağlık personelinin kontrol edilmesini, sabun dezenfektan malzemelerinin ve cerrahi maskelerin tutuklu ve hükümlülere ücretsiz verilmesini istedik” dedi.

Önlemlerin alınması için uygun ortam yok

Buca Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda korona virüsün ortaya çıkmasının ardından süreci yakından takip edeceklerini ve bu süreçte yeni taleplerinin olacağını öne süren Yılmazer, şöyle devam etti: “Taleplerimiz öncelikle Buca Cezaevi'nde suların kesik olduğu, zaman zaman geldiği ancak sıklıkla kesinti yaşandığı bilgisi geliyor. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Koğuşlarda yerlerde yatan tutuklu ve hükümlüler var. Koğuş kapasitesinin 2- 3 kat üstünde insan aynı koğuşta kalıyor. Sosyal mesafe ve izolasyonun bir an evvel sağlanması konusunda ve sabun hijyen malzemesi ve maskenin ücretsiz dağıtılması konusunda taleplerimiz var. Ayrıca bu süreçte gerekirse yeni taleplerimiz de olacak.”