Haber/ Gökçe ADAR

Adalet Bakanı Av. Abdülhamit Gül'e yazdıkları mektupta, 5 Mart Salı günü konuya dair eylem yapacaklarını belirten İzmir Barosu, “Biz İzmir Barosu'na kayıtlı tüm avukatlar, 5 Mart Salı günü saat 12.00'de İzmir Adliyesi BAM (Bölge Adliye Mahkemesi) binasında elimizde bakanlığınızın yerleştirmediği oturma gruplarına inat plaj sandalyelerimiz ve basın mensupları ile birlikte orada olacağız” dedi.

Hİzmetten çok uzak

İzmir Barosu'nun, Gül'e yazdığı mektupta şu ifadeler yer aldı: “Bugün, size bu güzel kentin adalet hizmetlerinin yürütülmesi gereken binalarında, işlerin hiç de olması gerektiği gibi gitmediğinden dem vuracağım. Bilmem az sonra söyleyeceklerime aşina mısınız, yoksa okuduğunuzda şaşırır mısınız? Ancak, avukatlık yapmış olan ve bunu her fırsatta bir övgü kaynağı olarak belirten, tüm yargıç ve savcıların bir gün avukatlığı tadacağını beyan eden siz Adalet Bakanı'nın dikkatini çekebileceğimi umarak, size İzmir’de yaşanmakta olan bazı sorunları aktarmak istiyorum. Sayın Bakan, burada işler hiç de umulduğu, beklendiği ya da tahmin edildiği gibi değil. Malumunuzdur, birkaç ay önce İzmir’de Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) olarak inşa edilen bina faaliyete başladı. Ancak birçok ihtiyaç ve eksiği olan bu bina, bugün itibariyle adalet hizmeti vermekten çok uzak. İlk derece mahkemelerinin duruşma salonları, üçüncü tanığın dahi dinlenmesine imkan tanımayacak ve mevcut haliyle aleni yargılama ilkesine hizmet etmeyecek kadar küçük maalesef. Örneğin duruşma salonlarında avukatların oturacağı sandalyeler dahi bulunmadığından, baromuz tarafından, en azından davacı ve davalı avukatlarının oturabilmesi için sandalyeler temin edilmiş, TBB ve Bakanlığınız arasında yapılan protokol gereğince, duruşma salonlarına Bakanlığınızca konulması gereken monitörler yine meslektaşlarımızın mağdur olmaması ve yargılamanın sağlıklı işlemesinin temini açısından, baromuzca sağlanmaya çalışılmıştır.”

Bıçak kemiğe dayandı

Eksiklerin yukarıda ifade edildiği kadar ile sınırlı olmadığından bahseden İzmir Barosu, açıklamasına şöyle devam etti: “Ancak eksiklikler bunlarla sınırlı değil elbette ki; eser miktarda duruşma yapılan ve bu nedenle de çok az sayıda meslektaş ya da yurttaşın ziyaret ettiği BAM ve BİM koridorlarında oturma alanları oluşturulmuş ancak ilk derece mahkemeleri koridorlarında bugüne değin böyle bir alan tesis edilmemiştir. Öte yandan, adliyede verilen hizmetler için avukatlar hep bir gelir kapısı olarak görülerek, hakim, savcılar ile avukatlar ve adliye personeli arasında sürekli farklı uygulamalara gidildi. Örneğin otoparklar hakim, savcılara ve şimdi de adliye çalışanlarına ücretsiz iken avukatlara ücretli, yemekler için avukatlar hep tam ücret öderken, yargı görevi yapan sac ayağının diğer parçalarına indirimle hizmet veriliyor. Sayın Gül, tüm bu hususları yerinde görmeniz için siz geliyorsunuz diye özel bir hazırlık yapılmasının engellenmesi açısından da habersiz geleceğiniz herhangi bir tarihte İzmir Barosu olarak sizi ağırlamayı çok isterdik. Ancak, kemiğe dayanan bıçağın da etkisiyle, sizi gün ve saat vererek davet ettiğimizi bildirmek elzem oldu.”