Didar DEMİRCİ

Baroların seçim sisteminde yapılmak istenen değişikliğe karşı direnişini sürdüren avukatların İzmir'de yapacağı yürüyüş polis tarafından engellendi.

Geçtiğimiz gün İzmir Barosu, yaptığı çağrıyla baronun önünden Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde cübbeleriyle avukatları yürüyüşe davet etmişti. Bugün baro önünde toplanan avukatlar, polis engeliyle karşılaştı.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin başlangıcında basın açıklaması yapmak isteyen avukatlar, bunun üzerine izin verilene kadar baro önünde oturma kararı aldı.

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel barışçıl eylem için burada olduklarını belirterek, "Anayasal hakkımızı kullanıyor olmamıza rağmen durdurulduk. Şu anda kamu görevlileri suç işliyorlar. Bunu onlara söylememize rağmen suç işlemeye devam ediyorlar. Bu barikat çözülene kadar biz burada kalacağız. Savunmayı savunmaya devam edeceğiz" dedi.

Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün ortaya koydukları düzenlenmenin avukatların ve baroların menfaatine olmadığına eminiz. İşsiz avukatların sorunlarını söylediklerimizde kulaklarını tıkayanlar, avukatların sorunlarını baroların seçim sistemiyle çözebileceklerini iddia ediyorlar. Bunların gerçek olmadığını biliyoruz. İzmir Barosu Başkanı olarak bir çağrıyla buraya gelen avukatların başkanlığını yapmaktan onur duyuyorum. Şimdi biz barolarımızı savunmak için inat ediyoruz. İnanıyorum ki burada olandan daha fazla arkadaşım savunmayı savunmak için İzmir Barosu'na doğru yola çıkmış durumdadır. Biz gücümüzü birlikte olmaktan alıyoruz. Bizi engelleyen zihniyet tarihin karanlık sayfalarında yerini bulacaktır. Yarına onlar değil biz kalacağız.”

 SALGIN TARTIŞMASI

Yürüyüş için polisle burun buruna gelen avukatlara polis, korona virüs uyarısında bulundu. Bunun üzerine avukatlar önce sırtlarını döndü ve ardından pankartları kullanarak polisle aralarına perde çekti. 

AVUKATLARA ANKARA ÇAĞRISI

Yücel'in konuşması sık sık sloganlarla engellenirken, baro üyeleri sloganlarında hak, adalet ve hukuk vurguları yaptı. Gerçekleştirilen masumane bir eylemin bile engellendiğinin altını çizen Baro Başkanı Özkan Yücel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tasarının yarın mecliste görüşüleceğini duyurması üzerine, Türkiye Baro Başkanları'nın yarın Ankara'da bir araya geleceğini duyurdu. Bugünlük gerçekleştirilen eylemi saat 23.00'da sonlandıracaklarını duyuran Yücel, baro üyelerine çantanızı hazır tutun talimatı verdi. Yücel, yarın Ankara'da yaşanacak gelişmelere göre tüm baro üyesi avukatları büyük Ankara yürüyüşü için Ankara'ya davet edebileceklerini söyledi.

Yücel konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bugün itibariyle kimi illerde basın açıklaması yapıldı. Ama bugün Türkiye’nin halini gösteren bir manzarayla karşılaştık. Polis önümüzü panzerlerle kestiler. Bunun adına hukuk devleti dememizi istiyorlar. Tamamen faşizan bir uygulamayla karşı karşıyayız. Bugün İzmir Barosu’nun karşılaştığı şey Türkiye’nin tüm yurttaşların karşı karşıya kaldığı bir durum. Cumhurbaşkanı ‘Çoklu Baro Tasarısını’ yarın meclise gönderiyoruz dedi. Bunun üzerine baro başkanları bir karar aldı. Bugün saat 23.00’a kadar oturma eylemi yapıyoruz. Bu oturma eylemi yasa teklifi geri çekilene kadar bütün meslektaşlarımla sürdüreceğiz. Bu kadar değil haberlerim lütfen çantalarınızı hazır tutun. Çünkü Ankara’dan Türkiye’ye ve meslektaşlarımıza haber gidecek, bütün meslektaşlarımızı Ankara’da yapacağımız büyük savunma yürüyüşü için Ankara’ya çağıyor olacağız. Az evvel söyledim İzmir Barosu gibi bir baroda başkalık ediyor olmak benim için onur kaynağı. Her zaman hep birlikte hareket etmeyi başara bildik. Yine başaracağız! Saat 23.00’a kadar şarkılarımızla birlikte oturma eylemine geçiyoruz buradan ayrılmıyoruz. Yasa tasarısı geri çekilene kadar burada olmaya devam edeceğiz.”