İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 1994 yılında göreve giderken geçirdiği trafik kazası sonucu yaşama veda eden gazeteci Barış Selçuk’un anısını yaşatmak ve genç gazetecileri teşvik etmek amacıyla düzenlediği Barış Selçuk Gazetecilik Ödülleri, Kültürpark’ta sahiplerini buldu. Bu yıl 20’ncisi düzenlenen ödül törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Milletvekili Atila Sertel, Kani Beko, Sevda Erdan Kılıç, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Barış Selçuk’un ailesi,  jüri üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Başkan Tunç Soyer, basın-yayın kuruluşlarının, kamuoyunun bilgilenmesi, bireylerin aydınlanıp bilinçlenmesi ve demokrasinin gelişip yerleşmesinin vazgeçilmez araçlarından biri olduğunu söyledi. Basın özgürlüğünün anayasa ve taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelerin güvencesinde olduğunun asla unutulmaması gerektiğini ifade eden Başkan Soyer, “Ne yazık ki, ifade özgürlüğünün sürekli darbe aldığı ülkemizde gerçekleri yazmak, tabiri caizse ateşten gömleği giymektir. Gazeteciler hakkında açılan davalar, tutuklamalar nedeniyle basın özgürlüğü son yıllarda benzeri görülmemiş bir şekilde tehdit altındadır. Özlük ve ekonomik hakların gasp edilmesi de gazetecilik yapma koşullarının her geçen gün daha da ağırlaşmasına neden olmaktadır” dedi.

Basın özgürlüğünü çok önemsiyoruz

 Basın özgürlüğü demokrasinin vazgeçilmez koşulu olduğunun altını çizen Başkan Soyer, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Demokrasi dediğimiz kavram, sadece kendi düşüncenizi ifade etmenizin garantisi değil, sizden farklı düşünenlerin de ifade özgürlüğünü, söz söyleme hakkını savunmak demektir. Farklı düşünceler gazetelerde, medyada, hiç kimsenin baskısı ve kontrolü olmadan ifade edilebilir olmalıdır. Bu hak ve özgürlük, demokrasinin olmazsa olmazıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin basın özgürlüğünü çok önemsediğini ve özgür bir basının tarafsızca halkı bilgilendirme hakkını savunması için belediyemizin elinden geleni yaptığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Buna paralel olarak da bas ının özgür ve tarafsız bir biçimde halkı bilgilendirmesini oldukça önemsiyoruz. Barış Selçuk şahsında bu kıymetli ödülü verdiğimiz siz değerli gazetecilerin bu hedefimize, özgür ve tarafsız bir basına çok büyük desteği ve katkıları olacağından hiç şüphem yok”.

Saygıyla anıyorum

Geçmişten bu yana, her türlü baskıya rağmen, görevlerini yerine getirebilmek için canla başla çalışan değerli basın emekçilerine, gazetecilere şükranlarımı sunan Başkan Soyer, “Başta sevgili Barış Selçuk, Hande Mumcu ve Salih Peker olmak üzere, görevi başında yaşamını yitiren tüm basın mensuplarını saygıyla anıyorum. Dereceye girsin ya da girmesin, yarışmamıza katılan tüm basın mensuplarına da, Barış’ın anısını yaşatma konusunda bize verdikleri destek için yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bu yarışma umutlarımızı yeşertiyor

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, gazetecilerin ve gazetelerin zorlu dönemlerden geçtiğini belirterek, “Barış Selçuk ve Hande Mumcu bu mesleği sürdürürken şartlar bu kadar kötüleşmemişti. Bu ağır, zorlu mesleki koşullar içinde umutlarımızı yitirmeden mücadele gücümüzle direnmeye, mesleğimizin olmazsa olmazlarından ödün vermemeye çalışıyoruz. Her ne kadar zor zamanlar geçirsek de 20 yıldır süren böyle bir yarışmayla mesleğimiz adına nefes alacak bir alan buluyoruz. Bu yarışmayı gerçekten çok önemsiyoruz. Barış Selçuk ve Hande Mumcu adına düzenlenen bu değerli yarışma bizim umutlarımızı yeşertiyor” diye konuştu.

Ödül töreninde söz alan Barış Selçuk’un ağabeyi Dr. Savaş Selçuk da konuşmasında, “Barış çok iyi bir gazeteci, basın emekçisi, çok iyi bir kardeşti. Bu yıl 20.’sini düzenlediğimiz törenle kendisini andık. Emeği geçen tüm meslektaşlarına ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Bu güzel yarışmanın yıllar boyu devam ederek sevgili Barışımızın adının yaşamasını diliyorum.” dedi. İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, ödül kazanan gazetecileri tek tek tebrik ederek başarılarının devamını diledi. İzmir milletvekili Atila Sertel ise konuşmasına bu anlamlı yarışmayı 20 yıldır sürdüren ve vefaya önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başladı. Barış Selçuk’un onurlu, kişilikli, mücadeleci, zeki bir gazeteci olduğunu s&oum l;yleyen Sertel, onun anısının bu yarışmada yaşadığını belirterek ödül alan gazetecileri kutladı.

Dört kategoride ödüller dağıtıldı

 “İzmir Kent Haberi” dalında birincilik ödülünü alan Demirören Haber Ajansı’ndan Umut Karakoyun’a ödülünü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer verdi. Bu dalda Hande Mumcu Özendirme Ödülü’nü İlkses Gazetesi’nden Emine Çağla Geniş İzmir Milletvekili Atila Sertel’in elinden aldı.

“İzmir Kent TV Haberi” dalında birinci olan Demirören Haber Ajansı muhabiri Umut Karakoyun ve Tekin Gürbulak’a ödülünü İzmir Milletvekili Kani Beko verdi. Bu dalda Hande Mumcu Ödülü’nü TRT’den Duygu Tuncer ve Altan Ayhan kazandı. Ödülleri İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç verdi.   

“Haber Fotoğrafı” dalında birincilik kazanan Süleyman Gülen’e ödülünü Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç verdi. Hande Mumcu Ödülü’nü kazanan Associated Pres foto muhabiri Emre Tazegül ödülünü Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un elinden aldı.

“Ulusal Haber” dalı kategorisinde birincilik kazanan Ergin Karataş, ödülünü Barış Selçuk’un abisi Savaş Selçuk’tan aldı. Bu dalda Hande Mumcu Ödülü’nü alan Cumhuriyet muhabiri Hazal Ocak’a ödülünü ise İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen verdi.