"Bu Suça Ortak Olmayacağız" başlıklı barış bildirisine imza attığı için yargılanan barış akademisyenleri Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy bugün hakim karşısına çıktı. Duruşmalarda Anayasa Mahkemesi kararı dayanak gösterilerek yapılan savunmaların ardından mahkeme heyetleri beraat kararı açıkladı. Duruşma öncesi yapılan basın açıklamasında barış bildirisine imza atılan koşulların devam ettiğine vurgu yapılarak, "Zulmün ufkumuzu kararttığı bu ülkede mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

Barış akademisyenleri Şebnem Korur Fincancı ve Gençay Gürsoy, istinaf mahkemesinin lehe verdiği kararın ardından bugün yeniden İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. 37. Ağır Ceza Mahkemesine atanan yeni hakim, Gürsoy ve Fincancı'nın istinaf kararını veren hakim olması sebebiyle duruşma gecikmeli başladı.

GÜRSOY VE FİNCANCI BERAAT ETTİ

Fincancı ve Gürsoy ile avukatların hazır bulunduğu duruşmalara çok sayıda akademisyen de destek için katılmak istedi. Ancak salgın nedeniyle duruşmalara 3'er izleyici alındı. İlk olarak hakim karşısına çıkan Gürsoy, "50 yıllık bir öğretim üyesi olarak ve benim durumumda olan yüzlerce akademsiyen adına üzüntülerimi iletiyorum. Geç kalmış doğru bir karardır, karara katılıyorum ve uyulmasını talep ediyorum" dedi.

Avukat Meriç Eyüboğlu ise, "Aslında bozma kararından sonra dosya üzerinden duruşma yapılıp bu dosya kapatılabilirdi. Sadece 37. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma açtı. Bir yıl geçti AYM kararının üzerinden. Dosya sürüncemede bırakılarak adil yargılanma hakkı ihlal edilmektedir" diyerek beraat talep etti. Kararını açıklayan mahkeme başkanı beraat kararı verdi.

Gürsoy'un ardından Fincancı'nın duruşmasına geçildi. Son sözü sorulan Fincancı, "Hiç başlamaması gereken bir yargılama süreci. Dolayısıyla bozma kararı yerindedir. Barış istemenin suç haline dönüştürüldüğü yegane ülkeyiz" diyerek beraat talep etti.

Mahkeme 2 yıl 6 ay hapis cezası alan Şebnem Korur Fincancı ile 2 yıl 3 ay hapis cezası alan Gençay Gürsoy'un AYM kararı doğrultusunda beraatine hükmetti.