Haber/ Gökçe ADAR

Başta Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce olmak üzere bölge halkının çevreye zarar vereceği ve gürültü kirliliği yaratacağı gerekçesiyle projeyi desteklemediklerini açıklamasının ardından pisti yapacak olan İzmir Karting Kulübü, projeyi Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'ne göndermişti.

İl Müdürlüğü'nün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na taşıdığı projede, gözler bakanlık kararına çevrilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Go-Kart pisti için onay verilerek, imar planı oluşturuldu. Planın ardından pist tartışması tekrar gündeme geldi. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, plana itiraz edeceklerini söyledi. İnce, Güzelbahçe'de pist istemediklerini yineledi.

İnce: Bizi es geçtiler

Planı inceleyeceklerini söyleyen İnce, şöyle konuştu: “Ezbere konuşmamız gerekiyor. İtiraz edeceğiz diyorum ama planı inceleyeceğim. Arkadaşlarımız şu an inceliyorlar, bana sunacaklar. Sonrasında ortak bir karar alıp açıklama yapacağız. Doğru bir şey olsaydı planı zaten biz yapardık. Belediyenin onaylamadığı bir şeyi bakanlık onaylıyor. Bizi es geçip bir plan yaptılar. Kararımızı yargıya taşıyacağız" diye konuştu. Alanın çevresinde zeytin ağaçlarının olduğunu hatırlatan İnce, “Çevredeki zeytin alanları dahil, burası yarış pistine hiç uygun değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylasa da bizim kararlığımız kesindir. Piste karşıyız.”

Yaman: Gerçeği yansıtmıyor

İzmir Karting Kulübü Başkanı Mehmet Yaman, daha önce Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'nin projeye onay verdiğini ancak bölge halkının istememe sebebinden dolayı projeyi şu an istemediğini ileri sürerek, proje hakkında söylenilenlerin gerçeği yansıtmadığını bir kez daha yineledi. Yaman, bakanlık onayı sonrası çalışmalara başlayacaklarını söylediğini ancak şu an bir ay daha itirazlar dolayısıyla bekleyeceklerinin altını çizdi. Yaman, pist alanında gürültü çıkacağı iddialarına ise şu yanıtı verdi: “Nereden biliyorlar gürültü olacağını? Yapıldı mı? Çalışmaya başlandı mı da gürültü oluyor? Biz oraya inşaat yapmıyoruz, sadece yol yapıyoruz. Hiçbir ağacı kesmedik, hatta o ağaçların korunması için bakım yapıyoruz. Pistte kullanılacak otomobiller, trafikteki bir otomobilin çıkardığı egzoz gazının yirmi de birini çıkarıyor. Ayrıca 1 milyon TL'ye duvar yaptırıyoruz. Duvar yapıldığında 36 desibel ses kesilecek. Biz, yanlış bir şey yapmadık.”

Yaman, alanın çevre dostu olacağının altını çizerek, "Projede beton bina yok. Biz sadece yol yaptığımız yere asfalt dökeceğiz, ayrıca bu geri dönüşümlü bir şey. Yani kaldırılabilecek bir şey. Tenis kortu yer alacak. Çeşitli parkurlar yapacağız. Çevreye dost bir alan oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Şahbaz: Demokrasi sorunu

Güzelbahçe Kültür, Çevre ve Güzelleştirme Derneği (GÜLDER) Başkanı Tuğrul Şahbaz ise, imar planı askı sürecindeyken bölge vatandaşlarının Güzelbahçe Belediyesi ile birlikte hukuki yola başvuracaklarını ifade ederek, belediyenin onaylamadığı bir projenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay almasının bir demokrasi sorunu olduğunu dile getirdi. Şahbaz, pist faaliyete geçerse de mücadelerine devam edeceklerini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: "Bakanlığın onaylaması oranın tarım arazisi olmadığı anlamına gelmiyor. Orası tarım arazi. Zeytin ağaçları var. İtiraz sürecindeyken, hukuki yola başvuracağız. Eğer pist hayata geçerse de; bizim mücadelemiz bitmeyecek. Biz o zaman da faaliyetin durması için elimizden geleni yapacağız."