Haber / Gökçe ADAR

İzmir’de 30 Ekim günü meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem, can kayıplarına neden olurken, pek çok depremzedeyi de evsiz bıraktı. İki yılı geride bırakan İzmirli depremzedeler, TOKİ tarafından yapılan yeni konutlarına kavuşabilmek için adeta mücadele etti. Sekiz depremzedeye anahtarlarının verilmesiyle başlanan konut teslim sürecinde, evlerini gören depremzedeler, dairelerdeki hatalar ve eksiklikler yüzünden adeta şaşkına döndü. 9 Eylül Gazetesi, depremzedelerin yaşadığı sıkıntıları ve dairelerindeki eksiklikleri tarafsız ve objektif bir göz ile gündeme getirmiş, süreci adım adım takip etmişti. Depremzedeler, sorunlarının çözümü için yetkililerin kulaklarını tıkadıklarını söylemiş, pek çok sorularına da resmi bir açıklama alamamıştı. Gazetemizin gündeme sık sık getirdiği eksik ve hatalı konut teslim süreci haberlerine de yetkililer cevap vermeyerek, gündeme getirdiğimiz konuları cevapsız bırakmıştı.

İLK RESMİ AÇIKLAMA

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, 9 Eylül Gazetesi aracılığıyla depremzedelerin sorunlarını meclise taşımış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a deprem konutlarının eksik teslimi ile ilgili soru önergesi sunmuştu. Bakan Kurum, Kılıç’ın soru önergesi sonrası eksik ve hatalı teslimle ilgili ilk resmi açıklamayı yaptı. Kurum, TOKİ tarafından İzmir depremi sonrası yapılan konut ve işyerlerinin sayısını, tamamlanan ve inşaatı devam eden projeleri, inşaat seviyeleri ve proje maliyetlerini tablo halinde sundu. Kurum, 5 bin 53 konut, 342 dükkan ile ilgili 13 projenin durumu hakkında bilgi verdi. 3 projedeki konutların teslim edildiğini, bir projedeki bazı konut ve dükkanların teslim edildiğini, 9 projedeki konut ve dükkanların inşaatının ise devam ettiğini açıklayan Kurum’un bu ifadeleri, gazetemizin yaptığı deprem konutlarının teslim süreci haberlerinin de doğruluğunu gözler önüne serdi.

‘İTİRAF NİTELİĞİNDE’

CHP’li Kılıç, Kurum’un açıklamasının itiraf niteliğinde olduğuna dikkat çekti. Kılıç, şöyle konuştu: “Deprem konutlarının eksik teslim edildiği aylar önce basına yansımıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İzmir'e gitmiş, 8 depremzedeye dairelerinin anahtar teslimini yapmıştı. Ancak törenin ardından evlerine kavuşmanın hayalini yaşayan depremzedeler hayal kırıklığına uğramış, evlerinin bitmediğini ve ev tesliminin yapılamayacağını öğrenmişti. Evlerinin parkesini, duvarlarını ve odalarını görmek isteyen depremzedelere evleri gösterilmeyerek, teslim tarihi hakkında da bilgi verilmemişti. Daha sonra yine ‘tamamlandığı’ belirtilerek teslim edilen konutlarını gezen depremzedeler, evlerin bitmediğini görünce şok olmuşlardı. Bütün bu yaşananların üstüne Kurum’un cevabı da ‘eksik teslim edildi, edilmedi’ gerçeğini açıklığa kavuşturmuş oldu. Bakan bu cevabıyla, deprem konutlarının eksik teslim edildiğini itiraf etmiş oldu.”

Kılıç, “Bazı projelerde, depremde evleri yıkıldığı için konut bekleyen bazı depremzedelere projelerdeki yanlışlıklardan dolayı ‘dükkan verelim’ denilmesi, AKP’nin İzmir depreminde ne kadar başarısız olduğunu ve sınıfta kaldığını ortaya koymuştur” ifadelerini kullandı.

‘Fiziki ilerleme yüzde 92’

Tabloda yer alan yanıta göre; ‘teslim edildiği’ ifade edilen, İzmir Bayraklı İlçesi Salhane Mahallesi 1. Bölge 228 adet konut ve 15 adet dükkan inşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi’nin son keşif bedeli 75 milyon 388 bin 272 TL. Yüzde 92.51 fiziki ilerleme sağlanan projede 210 konut ve 51 dükkanın teslim edildiği kaydedildi.  2. Bölge 140 adet konut ve 24 adet dükkan inşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi’nin son keşif bedeli 65 milyon 847 bin 976 TL. Yüzde 92.59  fiziki ilerleme sağlanan projede 140 konut ve 30 dükkanın teslim edildiği belirtildi. Mansuroğlu ve Manavkuyu Mahalleleri 4-5-6-7. bölgelerde yapılacak olan toplam 166 adet konut ve 37 adet dükkan inşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi’nin son keşif bedeli ise 70 milyon 978 bin 174 TL. Yüzde 92.30 fiziki ilerleme sağlanan projede 163 konut ve 45 dükkanın teslim edildiği ifade edildi.

9 Eylül ne yazmıştı?

İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem sonrası Cumhurbaşkanlığı talimatıyla, depremde evleri ağır hasar gören depremzedeler için TOKİ tarafından konut ve dükkan yapılması kararlaştırılmıştı. Yeni yapılan konut ve dükkanların anahtar teslim töreni 26 Kasım günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'e gelmesiyle gerçekleşmiş, 8 depremzedeye, dairelerinin anahtar teslimi yapılmıştı. Törenin ardından evlerine kavuşmanın hayalini yaşayan depremzedeler, evlerinin bitmediğini öğrenmişti. Sözde teslim edilen evlerde, pek çok eksiğin olduğu ortaya çıkmıştı. Dolap kapak eksikleri, kapı-cam eksiklikleri, çamaşır makinesi-bulaşık makinesi gider eksiklikleri, lavabo kaçakları gibi evlerde pek çok sorun tespit edilmiş, bu eksikliklerin tamamlanması içinse TOKİ tarafından depremzedelerden süre istenmişti. Bir yandan bazı apartmanların kura seçimleri devam ederken, proje alanlarında bulunan daire sayılarının düşürüldüğü ortaya çıkmıştı. Söz konusu; Barış, Cumhuriyet, Saraçoğlu ve Adalet sitelerinin bulunduğu 1’inci Proje Alanı’nda 24 aile (hane) evsiz kalmıştı.

EKSİKLER DEVAM EDİYOR

Konuyu gazetemizin haberleştirmesiyle, evsiz kalan aileler, İzmir gündemine oturmuş, bakanlık tarafından daireleri olmayan ailelere zemin katlardaki dükkanların verilmesi teklifi ise büyük bir kamuoyu oluşturmuş, tepkilere neden olmuştu. Ancak evsiz kalan 24 aileden, 7 aile (hane) çareyi teklif edilen daireleri kabul etmekte bulmuş, 5 aile (hane) 2'inci Proje Alanı'ndan daire alırken, 2 aileye (hane) ise Egemen Apartmanı'ndaki dairelerden verilmişti. Pek çok depremzede, konutlarına yerleşip eksiklikleri kendi bütçesiyle tamamlamaya çalışırken, bazı depremzedeler ise dairelerindeki eksikliklerin TOKİ ve bakanlık tarafından tamamlanmasını hala bekliyor.