Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in Buca ilçesinde bulunan Kızılay Ege Bölge Afet Yönetim Merkezi deposu önünde vatandaşların iddiasına göre iki aydır içi dolu plastik su şişeleri güneşin altında bekletiliyor. Plastik şişenin güneşle temas etmesi sonucu kanserojen maddenin ortaya çıktığını hatırlatan vatandaşlar, söz konusu suların dağıtımının yapılmasından endişe ediyor.

Söz konusu iddialar üzerine Kızılay Basın Müşavirliği sorularımızı yanıtladı. Kızılay Basın Müşavirliği'nden gelen açıklamada, son zamanda yaşanan doğal afetlere dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı:

DEPOLAR DOLDU

“Türkiye uzun süredir üst üste gelen çeşitli doğal afetlerle mücadele etmektedir. Bu mücadelenin en büyük aktörlerinden birisi de Türk Kızılay’dır. Kızılay, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardım elini hayırsever vatandaşlarımızın ve duyarlı firmaların bağışları ile uzatmaktadır. Her felaketin ardından, felakette ihtiyaç duyulan yardım malzemeleri Kızılay’a gönderilmekte ve Kızılay da bunları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Antalya ve Muğla başta olmak üzere birçok ilimizde eş zamanlı olarak meydana gelen büyük orman yangınlarının ardından birçok firma, Kızılay’a başta temiz içme suyu olmak üzere birçok kalemde yüzlerce TIR’lık yardım ulaştırmıştır. Ege bölgesindeki orman yangınından etkilenenlere yardım etmek isteyen vatandaşlarımız ve firmaların bağışları İzmir’de bulunun Kızılay Afet Operasyon Merkezi’nde kabul edilmiştir ve ihtiyaç duyulan bölgelere sevk edilmiştir. Halkımızın duyarlılığının büyüklüğünden kaynaklı olarak gelen yardım malzemelerini çoğu zaman depolar almamış, ihtiyaç bölgelerine sevklerinden önce kısa bir süre de olsa depo dışında tutulmak zorunda kalındığı durumlar doğmuştur. İddiaya konu içme sularının da kısa bir süre de olsa depo dışında kaldığı anlaşılmıştır. Bu alandaki sular düzenli olarak afet alana sevk edilen sulardan o gün için geride kalanlardır.”

Ayrıca, Kızılay’ın bu yöndeki tüm iddialara hassasiyetle yaklaştığı vurgulanarak, söz konusu iddianın incelemeye alındığı bildirildi.

Saklama koşullarına dikkat!

Su ve meşrubat şişelemede en çok kullanılan polimer olan PET’den gıda ürünlerine iz kimyasal madde ve ambalaj üretiminde kullanılan katkı maddesinin taşınmasının olası olduğunu aktaran Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, plastik ambalajların gıda ürünlerine zararlı maddelerin geçişine neden olduğunu dile getirdi. Toprak, “Özellikle yüksek sıcaklık, uzun süre güneş altında bekleme gibi uygun olmayan depolama koşulları altında gıda ürünlerine zararlı madde geçişi çok tartışılan bir konudur. Ayrıca yapılan araştırmalar; su şişelerinin içerisindeki bakterilerin, şişe açıldıktan sonra ciddi oranda arttığını göstermektedir. Beklemiş sularda kolera, sigella, salmonella, aeromonas, lejyonella gibi bakteriler, giardia ve amip gibi parazitler, norwalk, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabilir. Hepsinin ortak bulgusu ise bulantı, kusma ve ishaldir” ifadelerini kullandı.