TBMM Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Başkanvekili Kerem Ali Sürekli, madde bağımlılığıyla mücadele kapsamında hazırlanan "Bahar Projesi" ile tıbbi tedavi, danışmanlık, sosyal uyum ve rehabilitasyonu içeren bir sistemin hayata geçirileceğini söyledi.

Sürekli,  yaptığı açıklamada, tüm bağımlılıkları mercek altına aldıklarını ancak madde bağımlığı daha yaygın olduğu için önceliklerini bu konuya verdiklerini belirtti.

Madde bağımlılığını önlemek amacıyla kurulan komisyonun önemli çalışmalar yaptığını aktaran Sürekli, "Bu sorun siyaset üstü çünkü madde bağımlılığı herkesi tehdit ediyor, bununla topyekun mücadele etmek zorundayız." dedi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın başkanlığında oluşturulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunun çalışmalara başlandığını anımsatan Sürekli, bu kapsamda hazırlanan Bahar Projesi ile madde bağımlılığıyla mücadelede bütüncül bir yaklaşımın ortaya konulduğunu dile getirdi.

Sürekli, erken tanının polikliniklerde, tıbbi tedavinin de hastane ve AMETEM'lerde yürütüldüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bahar Projesi ile tıbbi tedavi, danışmanlık, sosyal uyum ve rehabilitasyonu içeren bir sistem hayata geçirilecek. Bu konudaki yönetmelik hazırlığı tamamlandı. Bunu da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Yeşilay yürütecek. Hastaların 3 ve 6 ay ila bir yıllık remisyon oranlarının takibi önemli. Özellikle sosyal uyum sürecinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı önemli görev üstlenecek. Bu çalışmayla rehabilitasyon merkezi sayısı artırılacak, buralarda iş becerileri de kazanılacak. İş garantili kurslar bunların hepsi düşünülüyor. Uyuşturucuyla mücadelede tüm paydaşlar için temel bakış açısını yansıtacak, ortak bir iletişim stratejisini oluşturacak, kamuoyunda da ortak faliyetleri yürütecek bir strateji belgesi hazırlanmış oldu."

Uyuşturucuyla mücadele konusunda devletin tüm kurumlarının seferberlik ilan ettiğine dikkati çeken Sürekli, maddenin piyasaya sunulmasını önleme konusunda İçişleri Bakanlığının çok önemli çalışmalar yaptığını anlattı.

Sürekli, şimdiye kadar 28 bin rehber öğretmenin eğitimden geçirildiğini belirterek, "Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da önemli bir işlev görüyor. Tedavi merkezlerinde hizmet verecek 23 bin öğretmene eğitim verildi. Rehabilitasyon merkezlerinde iş kabiliyetini geliştirme şeklinde eğitim verecek öğretmenler eğitiliyor." diye konuştu.