KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, görüşmeleri süren TİS için, memur konfederasyonlarına ‘alanda mücadele’ çağrısında bulunurken, yetkili sendika olan Memur-Sen’e ise ‘Şaşırt bizi’ sözleriyle seslendi.


Haber / Umut KARAKOYUN

Kamu emekçilerinin 2018-2019 maaş zamlarını belirleyecek olan Toplu Sözleşme Görüşmeleri (TİS), yetkili konfederasyon olan Memur-Sen ile AKP Hükümeti arasında devam ederken, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’ndan (KESK) masadaki pazarlığa dair önemli açıklamalar geldi. Hükümetin, masaya koyduğu ilk teklif 3+3. KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen; bu rakamın kendileri için sürpriz olmadığını açıklarken, kamuoyunda yüzdelik dilimin 16’ya tekabül ediyormuş gibi bir algı oluşturulduğunu fakat bunun doğru olmadığı belirtildi.

Aysun Gezen, yetkili konfederasyon olarak görüşmeleri sürdüren Memur-Sen’in, gelen ilk teklife karşı verdiği tepkiyi mizansen olarak yorumlarken, yüz binlerce memurun merakla takip ettiği o kritik görüşmelere dair şu açıklamalarda bulundu: “3+3 aslında kulislerde konuşulan ve hükümetin teklifi olarak dışarıya sızdırılan bir bilgiydi. Açıklanan 3+3 bizim açımızdan sürpriz olmadı. Fakat orada bir kare yaşandı. Hükümet teklifini açıkladıktan sonra, hazırlıklı giden yandaş konfederasyon ‘Bu teklife kapalıyız’ kartlarını kaldırdı. Bunun mizansen olduğu çokça konuşuldu.” Memur-Sen’in bu kez verilen bu komik rakamların altına imza atmayacağına inanmak istediklerini kaydeden Gezen, temennisini; “Bir kez daha bir satış sözleşmesi imzalamayacağına inanmak istiyoruz. Hala buna dair bir umudumuz var. Umuyoruz, buradaki tavırları bir mizansen değildir, onlarla ilgili düşüncelerimiz yanlıştır ve yüzümüzü gerçekten kara çıkarmalarını en çok da biz istiyoruz” sözleri ile dile getirdi.

KAYIPLARI GİDERMİYOR

Masadaki görüşmelerden yansıyan karelerin mizansen olup olmadığını önümüzdeki süreçte göreceklerini işaret eden KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen; “Memur-Sen’in istediği rakam ilk yıl için 10+6’ydı. Toplam yüzde 16’ya tekabül ediyormuş gibi bir algı var. Fakat 6 aylık dilimler içerisinde bunlar hesaplandığında, kümülatif verildiği duruma oranla gerçekten cebimizde kayıp oluyor. Aslında vermeleri gereken artışı bile cebimize girmeden büyük bir kısmını geri alıyorlar. Bu artışı aslında artış olarak bile değerlendirmek mümkün değil” dedi. Teklif edilen yüzdelik dilimin hem enflasyon rakamlarının üstüne çıkmadığını hem de gerçek enflasyonu ve geçmişten bugüne kadar memurların yaşadığı kayıpları karşılamaktan ciddi anlamda uzak olduğunu kaydeden Gezen; “Emekçilerin aklı ile dalga geçen ve emekçileri sefalete sürükleyen, sefaletin sürmesine neden olan bir miktar ve çok komik bir artış yüzdesi. Bizim için mücadele anlamında çok bir şey değişmeyecek. Bizim mücadelemiz sadece TİS süresi ile sınırlı bir mücadele değil. Biz herkes için iş güvencesi, insanca yaşanacak bir ücret için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Mücadele programı

3 milyon kamu emekçisine, masada dönen oyunları aktaracak bir yol izlediklerini söyleyen Aysun Gezen, TİS görüşmeleri bittiğinde de iş güvencesini merkeze alan ve herkes için güvenceli iş, güvenceli gelecek, insanca yaşanacak bir ücret taleplerini kampanya haline dönüştüreceklerini ifade etti. Bu anlamda da mücadele programı ortaya çıkaracaklarına değinen Gezen, KESK için alanlarda olmaktan başka çare bulunmadığını aktarırken, fiili meşru mücadele hattını güçlendirerek devam edeceklerini söyledi: “TİS masasında muhtemelen yüzde 1 veya yüzde 0.5 bir artış ile görüşmer bağıtlanacak. Diğer konfederasyonların tepkileri yetersiz. Kamu-Sen 'Memur-Sen eğer sokaklara çıkar iş bırakırsa, grev ilan ederlerse biz de varız’ dedi.

Twit atmakla olmaz

Diğer memur konfederasyonlarının ciddi anlamda emekçilerin hak ve taleplerinin karşılanması için bir mücadeleyi önlerine koymaları gerektiğini anlatan Aysun Gezen, “Diğer memur konfederasyonlarının görüşmelerden önce ve sonra verdikleri tepkileri yeterli bulmuyoruz. Sadece kürsülerden yapılan açıklamalarla veya sosyal medya üzerinden çeşitli taleplerini dile getirmekle bu iş olmaz. Twit atmaktan başka bir şey yapmıyor gibi görünüyorlar. Bu haklar ancak sokakta kazanılabilir. Bu nedenle diğer memur konfederasyonlarını da bizimle birlikte alanda, sokakta ve işyerlerinde mücadeleye çağırıyoruz.”