İzmir'deki bazı imam hatip okullarında kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ile koridorların ayrılmasına eğitimciler tepki gösterdi. Eğitimciler, uygulamanın kanunsuz olduğunu savundu.


Haber / Mustafa OĞUZ

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası Eğitim İş İzmir Şubelerinin katıldığı Konak Eski Sümerbank önünde yapılan basın açıklamasında İmam Hatip Okullarında yasalara aykırı bir şekilde uygulamaya konulan karma eğitime son verme işlemleri protesto edildi. Açıklamada eğitimciler ‘laik eğitim karanlığa kalkandır’, ‘Mustafa Kemal’in öğretmenleriyiz’ sloganları ile açıklamaya destek verdiler.
Eğitim İŞ Genel Başkanı Orhan Yıdırım, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Her geçen gün çağdışı bir yönetmelik yapan Milli Eğitim Bakanlığı’nın, sadece yönetmeliklerle değil, fiili müdahalelerle de eğitimi nasıl gericileştirdiğini göstermek için toplandıklarını belirtek “İzmir’de, 10’un üzerinde imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrılmış yani karma eğitime son verilmiştir. Bazı okullarda sınıfların ayrılması yetmemiş, kız ve erkek öğrencilerin koridorları dahi ayrılmış, gerekçe olarak da “veliler böyle istiyor” bahanesinin arkasına sığınılmıştır. Cumhuriyet’in en önemli kazanımlarından biri olarak öngörülen Milli Eğitim Sistemi’ndeki karma eğitim modeli, çağdaş ve bilimsel eğitim adına en önemli gerekliliklerden biri olarak kabul edilmiş ve sistemin temel unsuru olarak Milli Eğitim Temel Kanunu’nda yerini almıştır. Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 15. Maddesi’nde bu husus, “Okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılması esastır. Ancak eğitimin türüne, imkan ve zorunluluklara göre bazı okullar yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir” şeklinde yerini almıştır. Kanun hükmüne göre; eğitimin, karma eğitim olarak yapılması zorunludur. Adı geçen okullarda karma eğitim yapılmasının önünde engelleyici hiçbir husus bulunmamaktadır. Bu nedenle yapılan uygulama açıkça kanuna aykırıdır" dedi.

GEÇİT VERMEYECEĞİZ

Kız ve erkek öğrencilerin birbirinden ayırarak eğitim verilmesinin Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu felsefesine aykırı olduğunu aktaran Yıldırım, “Bu tutum, toplumu inanan-inanmayan, kadın-erkek, şu etnik kökenden-bu etnik kimlikten gibi ayrımlara tabi tutarak ayrıştıran anlayışın yansımasıdır. Karma eğitimi yok etmeye çalışan, okullarımızı “haremlik-selamlık” şeklinde ayırmaya kalkan bu anlayış; çocuklarımızı eşit haklara sahip, ülkenin geleceğinde yararlı yurttaşlar olarak eğitip yetiştirmek yerine, onları cinsel kimlikleriyle ön plana çıkarmaktadır. Çağdaş, laik ve bilimsel eğitimde bu uygulama kabul edilemez. Bu tehlikeli anlayışın uygun ortam bulması halinde yaygınlaşarak diğer okul ve eğitim kurumlarında da uygulama alanı bulacağı ve ileride önü alınamaz ve telafisi imkansız sonuçlara yol açacağı açıktır. Ancak okullarımızda bunu yapmalarına, karma eğitimin sonlandırılması girişimlerine asla geçit vermeyeceğiz” dedi.