Buca Emek ve Demokrasi Güçleri Büyükşehir Belediyesi önünde İZBAN'da uygulanan'artı para' sistemine tepki gösterdi. Grup ulaşım zamlarının geri çekilmesi talebinde bulundu

İzmir Buca Emek ve Demokasi Güçleri Platformu 15 Şubat 2018 tarihinde İZBAN'da uygulamaya konulan "artı para "sistemine tepki gösterdi. Grup yeni sistem ile İzmir halkının mağdur olduğunu öne sürerek uygulamaya konulan zammın derhal geri çekilmesini istedi. Açıklamadan sonra ise basın açıklamasına katılanlar dilekçelerini belediyenin yetkili birimlerine teslim etti.

ELLERİ CEBİMİZDE


Grup adına basın açıklamasını Buca Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu adına Gizem Coşkun okudu. "İZBAN'a havaalanından binen bir yolcunun 6.4 TL ödeme yapacağını, Menemen'de inerse 4.6 TL kesileceğini ve geriye kalan 1.8 TL 'nin ise geri ödeneceğini belirten" Coşkun, "Burada gizli bir zam vardır. 2017'de 2.6 TL ödenen ulaşım ücreti yüzde 77 artarak 4.6 TL'ye çıkarılmıştır. Her birey kartına en az 6 TL yüklediği durumda, 2,5 milyon kişinin bakiyesinden en az 15 milyon TL alınarak, şirketin hesabına aktarılmış olacaktır. İzmir halkı şirket karşısında müşteri olarak görülmekte. İZBAN A.Ş kar getiren aracı kurum gibi düşünülmektedir" dedi.

HAK GASPI YAPIYORLAR


Coşkun, ulaşımın temel hak ve lüks olmadığını belirterek şöyle devam etti: "Başkan Aziz Kocaoğlu ve şirketi en temel hakkımız olan ulaşım hakkımızdan para kazanarak kar elde etme düşüncesinde. Belediye özel şirket değildir, kamu hizmeti vermekle yükümlüdür. Yoksulluğun arttığı, çalışma koşullarının zorlaştığı bir dönemde ulaşım hizmetlerine yapılan bu zam bir hak gaspıdır. Uygulamaya sokulan gizli zam derhal geri alınmalıdır. İnerken paranı al modeli kargaşa yaratır. Aşırı kuyruk ve kargaşa yaşanmaktadır. Çıkışta unutkanlık ve çeşitli sebeplerle kartı okutamayan vatandaşın parası haksız yere şirketin kasasına girecektir. Kent içi ulaşımda özellikle raylı sistemde mesafeye göre ücretlendirme sosyal belediyecilik anlayışı ile bağdaşmayan bir yaklaşımdır. Seyahat etme özgürlüğüne müdahaledir. Kent içi ulaşım aynı zamanda kent kültürünün önemli bir parçasıdır. İnsanlar kent içinde uzak mesafelere kolaylıkla ulaşamazsa, gettolarda yaşamaya zorlanırlarsa o kentte kent kültürü oluşmaz, yaygınlaşmaz."