Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZDENİZ ile personelin bağlı bulunduğu Denizciler Sendikası arasında süren TİS görüşmelerinden sonuç çıkmadı. Uzlaşama olmaması halinde, yarın körfez ulaşımını sağlayan vapurlar sefere çıkmayacak.

Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZDENİZ ile vapurlarda çalışan personelin örgütlü olduğu Türk-İş'e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası (TDS) arasında süren Toplu Sözleşme Görüşmeleri (TİS), sonuçsuz kaldı. Ocak ayından bu yana devam eden görüşmeler, zam pazarlığında tıkandı. Aylardır devam etmesine karşı sonuç alınamayan görüşmelerde, sona yaklaşıldı. 30 Mayıs'ta Konak Vapur İskelesi'ne grev kararını asan sendika yetkilileri, işveren ile bu iki gün içerisinde tekrar görüşecek. Taraflar, uzlaşma sağlayamadığı takdirde, 250 İZDENİZ personeli greve çıkacak.

İLERLEME SAĞLANAMADI

Grev için hazırlıklar tamamlandı. 19 gemisi bulunan İZDENİZ'de, 40 sendikalı çalışan iskelelerde nöbet tutacak. Gemiler, iskelelerde bağlı tutulacak ve hiç biri sefere çıkarılmayacak. Denizciler Sendikası İzmir Şubesi'nin toplu sözleşmesinden sorumlu Sendika Mali Sekreteri Adem Cevahittin Yeşiltaş, işverenin gemi personeline sadece vergiden aldığı hakları verdiğini, bunun dışında bir zam vermediğini söyledi. Kara personeline ise yüzde 9,5 zam verildiğini açıklayan Yeşiltaş, TİS'İ masada bitirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ve son güne kadar yapmaya da devam edeceklerini belirtti. Görüşmelerden olumlu sonuç alamamaları halinde, sendikanın grev için tüm hazırlıklarını tamamladığını kaydeden Adem Cevahittin Yeşiltaş, Ocak ayından bu yana devam eden görüşmelerden hiçbirinde ilerleme sağlayamadıklarına değindi.

UMARIM ADALET SAĞLANIR

İşverenin deniz personeline sıfır zam teklif ettiğini ileri süren Yeşiltaş, şuanki TİS taslağına imza atmaları halinde, yüzde 6- 6,5'lara imza atmış olacaklarını kaydetti. Belediyenin diğer işyerlerinde ortalama yüzde 13 ile 17 arasında zam verdiğini de hatırlatan Yeşiltaş; “Biz de aynı ayarda birşey istiyoruz. Farklı birşey istediğimiz yok. İşverenin bu noktada elini taşın altına koymasını bekliyoruz. 17 tane sıfır gemi yaptılar, 250 personelini mağdur etmesinler. Bu personel İzmir'in personeli, Büyükşehir Belediyesi'nin personeli. Adaleti sağlamak istiyorlar ya, işte adaleti sağlamanın ana unsuru İZDENİZ'den geçiyor. Umarım, burada da adaleti sağlarız” dedi.