Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir İnciraltı’nda bulunan BAKÜ Balıkçı Barınağı, yıllardır 400’e yakın plakalı tekneye ve amatör balıkçı teknesine ev sahipliği yapıyor. Son zamanlarda ise barınaktaki düzen değişmeye başladı. Değişimin aleyhlerine işlediğini dile getiren amatör balıkçılar, abonman kartlarının iptal edilmesini buna bir örnek olduğunu öne sürüyor.

Edinilen bilgiye göre, barınak bölgesindeki sorunların giderilmesi amacıyla bir kooperatif kurulması kararlaştırıldı. Yakın zamanda kurulan S.S. Balçova Su Ürünleri Kooperatifi, ticari faaliyet gösteren plakalı tekneleri bünyesinde topladı. Kooperatif balık ticaretiyle uğraşan üyelerinin, ürünlerini hale rahat bir şekilde ulaştırması için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzaladı. Söz konusu protokol imzalanmadan önce barınaktaki herkesin abonman kartı iptal edildi ve yeni protokolde kooperatife üye olan kişilerin abonman kartları aktif bırakıldı. Amatör tekne sahipleri bu durumu, barınaktan tasfiye edilme süreci olarak değerlendirirken, S.S. Balçova Su Ürünleri Kooperatifi ise iddiaları yalanladı.

Dernekleşme adımı

Yıllardır bulundukları barınakta kooperatif sonrası düzenleri değişen amatör balıkçılar, kamuoyu oluşturmak ve söz sahibi olabilmek amacıyla dernekleşme kararı aldıklarını söyledi. Yaşananlara ilişkin isim vermeden açıklama yapan amatör balıkçılar, “Biz 40 yıldır buradayız. Ancak şimdi hukuksuz bir şekilde bizi buradan atmak ve bizden boşalan alanları da ranta çevirmek istiyorlar. Şu anda plaka almamızın ve kooperatife üye olmamızın bir yolu yok. Buradaki haklarımızı koruyacak bir çözüm imkanı da yok. Haklarımızı savunmak için biz de dernekleşme sürecine girdik. Kaymakamlık, belediye ve diğer kamu otoriteleri ile görüşmelere başladık. Sorunun çözümü noktasında bize söz verildi. Ancak biz şu anda teknemize malzeme getirmemiz gerektiğinde yaklaşık 500 metrelik yolu yürümek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Gerekçe güvenlik

Söz konusu iddialar üzerine sorularımızı yanıtlayan S.S. Balçova Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Necdet Gürleyen, abonman kartlarının iptal edilmesinin nedeninin güvenlik ve ticari faaliyet olduğunu söyledi. Gürleyen, “Yeşil ruhsatlı, ticari faaliyette bulunan teknelerin balıkçı barınağının içine girmelerine izin veriliyor. Çünkü, plakalı tekne sahiplerinin denizden çıkardığı ürününü yükleyip, bir an önce hale götürmesi gerekiyor. Ayrıca emniyet gerekçesiyle de bu karar alındı. Çünkü yaya yolunda park halinde bırakılan araçlar bir sorun olduğunda polisin, itfaiyenin, ambulansın önünde engel oluşturuyordu. Bir sorun olduğunda araç sahibinine ulaşılamıyordu. Bu nedenle tedbir almak amacıyla alına bir karar” dedi. Ayrıca kimseyi engellemediklerini belirten Gürleyen, abonman kartı olmayan tekne sahiplerinin istedikleri zaman, araçlarını işleri bittikten sonra barınaktan uzaklaştırmak şartıyla, mantar bariyer kumandasını kullanabileceklerini söyledi. Gürleyen, İnciraltı Balıkçı Barınağı'ndaki düzensizliğe dikkat çekerek, kooperatifin orada düzenleme yapacağını ve bu nedenle barınağı kiralamak için gerekli yazışmaların sürdüğünü dile getirdi.

'Kiralanamaz!'

S.S. Balçova Su Ürünleri Kooperatifi'nin BAKÜ Balıkçı Barınağı'nı kiralayamayacağını, orada söz sahibi olamayacağını dile getiren balıkçılardan Lemi Ölçer, şöyle konuştu: “Kooperatifin orada bir hükmünün olması için devletten kiralaması gerekiyor. Ama kiralama aşamasında olmaları mümkün değil! Çünkü belediyenin orada liman olarak ruhsatı yok. Orası ne balıkçı barınağı ne liman olarak gözüküyor. Biz orada teknemiz olduğu için abonman kartı almıştık. Bizim kartlar iptal oldu. Sadece plakalı tekne sahiplerine belediye giriş kartı veriyor. O da yasal değil! Çünkü orası ticaret yapılacak bir yer değil. Burayı rant kapısı yapmaya çalışıyorlar. Tapusuz yeri kiralayamazlar. Yavaş yavaş bizi oradan tasfiye edecekler. Ama o bölge kamuya ait.”