Birleşik Metal-İş, AKG fabrikasında, işten atılan 29 işçi için Almanya Başkonsolosluğu önünde eylem yaptı. İşçiler, şirkete 'Bu ülke topraklarında Anayasal haklarımıza saygı göstermek zorundasınız' sözleri ile seslendi.


Haber / Umut KARAKOYUN

İzmir'in Kemalpaşa ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan, 120 işçinin çalıştığı, radyatör ve soğutucu ünitesi üretimi yapan Alman sermayeli AKG Termoteknik Fabrikası'nda örgütlenen DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şubesi, toplu sözleşme için gerekli olan yasal çoğunluğu sağladı. Sendika daha sonra, işyerinde toplu sözleşme yetkisi almak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurdu.

FABRİKA ÖNÜNDE NÖBETTELER

Sendikanın, işyerinde çoğunluğu sağlamasının ardından, işveren çoğunluk tespitine itiraz etti. Sendikanın iddiasına göre, TİS için gerekli olan çoğunluğun elde edilmesinin ardından, bazı işçiler işten atıldı. İşçilerin atılması üzerine, Balçova'da bulunan Alman Başkonsolosluğu önünde eylem yapan Metal-İş üyeleri, işçilerin işe iadesini istedi. Metal-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Ali Çeltek, işverenin, işçileri sendikasızlaştırmak için saldırılara başladığını ileri sürdü. İşçilerin hukuksuz bir şekilde işten atıldıklarını açıklayan Ali Çeltek, personelin sendikadan istifa etmeye zorlandığını savundu. Kendilerinin işveren ile görüşme talep ettiklerini ancak karşı tarafın uzlaşmaz bir tutum sergilediğini söyleyen Çeltek, işverenin sendikadan kurtulmak için, işten atılan işçilerin yerine İŞKUR üzerinden yeni stajyer işçiler getirttiğini belirtti. Konsolosluk önündeki eylemde, hem Türkçe hem de Almanca yazılı dövizler taşınırken; Ali Çeltek, işten atılanların, işe aide talebi ile günlerdir fabrika önünde beklediklerini söyledi. Çeltek; “Bir yandan işyerindeki işçileri istifaya zorlayan işveren, diğer taraftan ise fabrika önünde bekleyen işçileri, taciz ve tehdit ediyor” dedi. İşten atılanların yerine alınan personelin günde 12 saat çalışarak üretimi devam ettirmek için uğraştığına dikkat çeken Çeltek, şunları söyledi:

KABUL EDİLEMEZ

“Alman kökenli AKG'nin, ülkemizdeki sendika hazımsızlığı kabul edilemez. Sendikalaşma hakkı hem uluslar arası sözleşmelerde hem de ülkemizdeki Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan temel işçi hakkıdır. Daha ucuz işçilik ve daha daha fazla kar için kendi topraklarını terk edip Türkiye'ye gelen sendika düşmanı bu şirket, ülkemiz yasalarını çiğneyerek işçileri amansızca sömürebileceğini sanıyorsa çok yanılıyor.” İşvereni uyardıklarını söyleyen Ali Çeltek, işçilerin Anayasal haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Sendikalaşma ve toplu pazarlık hakkının evrensel olduğunu hatırlatan Başkan Çeltek, AKG işçilerinin sendikalaşma hakkını özgürce kullanabildikleri güne kadar mücadeleyi sürdürecekleri mesajı ile açıklamasını sonlandırdı.