Haber/Murat ERVİN
İzmir, yılda 12 milyar dolarlık demir çelik ihracatına imza atıyor. Bölgede demir çelik ihracatı ve üretim miktarının artması da sektördeki sıcak daldırma galvaniz ihtiyacını tetikledi. Bölgenin potansiyelini gören Recep Özekinci, toplam 30 milyon dolarlık (yaklaşık 518 milyon TL) yatırımla Aliağa'da 30 bin metrekarelik alanda Türkiye'nin 3'üncü, İzmir'in ise en büyüğü olan galvaniz tesisi Azra Galvaniz'i törenle açtı. Açılış törenine İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Valisi Hüseyin Aksu, İzmir Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ile çok sayıda bürokrat ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.  

350 TIR AZALACAK
Açılışta konuşan Azra Galvaniz Yönetim Kurulu Başkanı Recep Özekinci söz konusu yatırımla rüzgar gülü ve güneş santralleri çelik konstrüksiyonları, enerji nakil hatları, GSM direkleri, poligon aydınlatma direkleri, köprü imalatları, çelik konstrüksiyon binalar, trafik levhaları, makine parça imalatları, otoyol korkulukları gibi birçok alanda hizmet vereceklerini söyledi. İzmir'de yılda 100 bin ton çeliği galvanizle kaplayacak başka bir fabrika olmadığını da belirten Özekinci, “İzmir’de üretilen bir çok ürün İstanbul, Sakarya, Ankara ve Konya gibi şehirlere har ay ortalama 7 bin ton ürün galvaniz kaplanması için naklediliyor. Bu da her ay yaklaşık 350 TIR’ın trafiğe çıkıp yollarda zaman ve maliyet tükettiğini gösteriyor. Tesisimiz ile her ay ülke ekonomisine ve sanayisine yaklaşık 15 milyon TL'lik katkı sağlayacağız zira nakliye maliyetlerini ortadan kaldıracağız” dedi. 

YILDA 12 MİLYAR DOLAR
İzmir'in her yıl demir-çelik sektöründe daha da büyüdüğünü kaydeden Özekinci, “İhracat verilerine göre İzmir yılda 12 milyar dolar civarında demir çelik sektöründe ihracat yapıyor. Bölgede ihracat ve üretim miktarı arttı. Bu durum demir-çelik sektöründe sıcak daldırma galvaniz yapma ihtiyacını da tetikliyor. Amerika’dan, Avrupa’dan pek çok demir-çelik işleri Aliağa ve Foça bölgesindeki işletmelere doğru kaydı. Durum böyle olunca İzmir'in hem ihracat hem de üretim miktarları yükseldi. Biz de bu yükselişi ve büyümeyi desteklemek adına İzmir'e geldik” ifadelerini kullandı.



ÜRETİME, YATIRIMA İHTİYAÇ VAR
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger açılışta yaptığı konuşmada, “Ülkemizin kalkınması, gelişimin devam etmesi için üretimin yapılması şart. Bir işi severek yaparsanız, işi benimserseniz ortaya fark çıkarıyorsunuz ve yeni bir bakış açısı getiriyorsunuz. Toplumdaki sanat, estetik bilincini ortaya çıkarmak olması gereken şeyler. Bu kadar genç yaşta böylesine çevreye duyarlı, işine gönlünü veren bir iş adamı olarak Recep Bey'i tebrik etmek istiyorum. Memleketin çalışmaya, üretmeye, yatırıma ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİĞİ RÜZGARDAN
Toplam 30 bin metrekarelik alan üzerine kurulu, 6 bin metrekaresi galvaniz holü ve 4 bin metrekaresi çelik işleme servis merkezi olmak üzere toplamda 10 bin metrekarelik kapalı üretim alanına sahip tesiste 100 bin ton sıcak daldırma havuzu bulunuyor. 13 metre uzunluğunda, 3.6 metre derinliğindeki havuz İzmir’de tek, Türkiye’deki üçüncü büyük konumda. Tesiste 160 kişilik istihdam sayısı yıl sonuna kadar 350'ye çıkacak. Tesiste  rüzgâr enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren rüzgâr ağaçları da bulunuyor. Ağaçların sayısı artırılarak idari ofislerin elektrik ihtiyacı karşılanacak.